• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Ko je "smjestio" Dodiku?

Izvještaj protiv Milorada Dodika i 14 osoba napisao zamjenik načelnika kriminalističko-istražnog odsjeka Sipe Mirsad Barjaktarević, prenosi Srna.

 Ko je "smjestio" Dodiku? Izvor: MONDO

Barjaktarević je napisao izvještaj na insistiranje zamjenika direktora ove agencije Dragana Lukača, saznaje Srna iz izvora bliskih Sipi.

Lukač je organizovao cijelu operaciju u kojoj se svjesno išlo na zloupotrebu Sipe, sa ciljem očuvanja tajnosti i bez znanja direktora Sipe Mirka Lujića, a prijava je po njegovom nalogu predata nakon radnog vremena čime je izbjegnut i glavni tužilac BiH Milorad Barašin.

Barjaktarević je bivši šef Finansijske policije Federacije BiH i čovjek od povjerenja OHR-a koji je imao ključnu ulogu u sudskom slučaju "Herceg-Bosne".

Zahvaljujući odanosti OHR-u i ulozi u tom slučaju, zbog njega je, pod uticajem OHR-a, izvršena izmjena Zakona o krivičnom postupku BiH kojom je omogućeno da pripadnici Sipe mogu biti i zaposlenici finansijske policije, poput Barjaktarevića.

Izvor Srne tvrdi da je prijava Sipe loše napisana i da u njoj ni jedan tužilac na svijetu, ukoliko je realan, ne može pronaći krivično djelo.

Lukačev potpis na prijavu objašnjava se njegovom višegodišnjom, otvorenom mržnjom protiv Srba i strahom od Dodika, uz ocjenu da on i nakon rata nastavlja da vodi rat protiv njih.

Isti izvor ukazuje da su u prvobitnoj verziji izvještaja Sipe iz prošle godine premijer Dodik i ministri RS kvalifikovani kao "zločinačko udruženje", što je u sadašnjoj prijavi promijenjeno u kvalifikaciju poreske utaje.

Do ove promjene je došlo nakon što je Vlada RS podnijela krivičnu prijavu protiv "zločinačkog udruženja" koje je radilo na diskvalifikaciji Vlade i premijera RS, a kojom su tuženi tadašnji prvi zamjenik visokog predstavnika u BiH Rafi Gregorijan, urednik emisije "60 minuta" Federalne televizije Bakir Hadžiomerović, dopisnik ove emisije iz Banjaluke Slobodan Vasković.

Izvor Srne ukazuje da je informaciju o podnošenjeu prijave juče plasirala dopisnik agencije Beta Ljiljana Kovačević, koja je Vaskovićeva supruga, te da je korišten termini iz prvobitne verzije prijave - koja nikad nije upućena Tužilaštvu!

Prijava podnesena protiv 15 lica obuhvata izgradnju zgrade Vlade RS i zgrade RTRS-a u Banjaluci, kao i izgradnje autoputa, a očekuje se da prijavi bude pridodata i privatizacija naftne industrije u RS.

Kada je direktor Sipe Lujić ukazao Lukaču na zaobiđenu proceduru, kršenje discipline i tendecioznu zloupotrebu Sipe, ovaj mu je odgovorio da ga na funkciju nije postavio on, nego - OHR!

Tužilaštvo je saopštilo da će prijavu tretirati na isti način kao i druge predmete.

(Srna/MONDO)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE