• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Oružje iz rata skriveno u pećinama?

"Fokus" piše da je kod Konjica i Jablanice skriveni asenali oružja, za slučaj da izbije novi rat u BiH.

 Oružje  iz rata skriveno u pećinama?   Izvor: MONDO

U planinskim područjima opština Konjic i Jablanica, u Federaciji BiH, sakriveni su arsenali oružja zaostalog iz proteklog rata u BiH, saznaje "Fokus" od izvora bliskih bezbjednosnim službama BiH.

Isti izvor navodi da poslije rata oružje nije vraćeno u kasarne, već su ga sakrili pripadnici AID-a, kao i predstavnici Islamske zajednice.

Utvrđene su lokacije najmanje četiri depoa oružja i to u selima Raotići i Višnjevica Gornja, kod Buturović Polja, u mjestu Poljana i Vučija jazbina na planini Prenj, na suprotnoj strani od ove dvije lokacije, tvrde izvori lista.

List navodi da je oružje zacementirano i kamuflirano u pećinama, te da bi u slučaju izbijanja novog oružanog sukoba, moglo da bude upotrijebljeno.

Prema istom izvoru, u skladištima se nalazi lako i srednje pješadijsko naoružanje, 5.000 mina kalibra 120 milimetara potpuno identične onima pronađenim u Mostaru, te "strela 2M", "stingeri", različite mine i izvjestan broj minobacača.

"Naređenje za sakrivanje oružja izdao je Safet Ćibo, osumnjičen za ratne zločine u opštinama Konjic i Prozor i Dževad Mlaćo, ratni lider SDA za srednju Bosnu koja je potpuno bezbjednosno neistražena", rekao je izvor "Fokusa".

U bezbjednosnim krugovima navode i da postoje informacije da se 2 000 mina, za kojima se još traga, nalazi u atomskim skloništima na području Istočnog Mostara. Ova lokacija udaljena je svega 50 metara od mostarske Fabrike duvana u kojoj je prethodno pronađeno 9.000 FUGAS mina kalibra 120 milimetara.

Na još nekoliko lokacija u Istočnom Mostaru nalaze se skladišta sa nekoliko stotina kilograma baruta i eksploziva, ali bezbjednjaci još pokušavaju da utvrde gdje su ta skloništa.

"Za organizaciju skrivanja oružja zaduženi su bivši agenti AID i predstavnici Islamske zajednice, koji i danas imaju zadatak da čuvaju ove lokacije i otvore ih u slučaju rata u BiH", upozorava izvor "Fokusa".

Predsjednik Boračke organizacije Republike Srpske Pantelija Ćurguz nedavno je izjavio da se Bošnjaci u BiH tajno naoružavaju. (Srna)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE