• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Hapšenja u Srbiji zbog masakra u Srebrenici

Autori mondo.ba Autori SRNA

Osam osoba uhapšeno je u Srbiji zbog sumnje da su u Kravicama počinili ratni zločin nad muslimanskim civilima, saopštilo je srpsko Tužilaštvo za ratne zločine.

Tužilac Srbije za ratne zločine Vladimir Vukčević rekao je da je, u saradnji sa Tužilaštvom BiH i ostalim u regionu, rano jutros uhapšeno osam osoba osumnjičenih za ratne zločine nad muslimanskim civilima u zemljoradničkoj zadruzi u Kravici.

Vukčević je novinarima u Beogradu rekao da bi istraga trebalo da bude završena za tri do šest mjeseci, nakon čega će biti odlučeno o podizanju optužnica.

On je naveo da je hapšenje izvršeno na cijeloj teritoriji Srbije, i da je riječ o državljanima Srbije. On nije precizirao da li su uhapšeni bili državljani Srbije u julu 1995. godine, kada se dogodio zločin za koji su osumnjičeni.

Vukčević je naglasio da je istraga na ovom predmetu bila duga i da je do ključnih podataka Tužilaštvo Srbije došlo samo.

"Do imena smo došli sami, i nismo ih dobili od Tužilaštva BiH. Nijedan dokaz nismo dobili iz Haškog tribunala", naveo je Vukčević.

On je istakao da će se ovim predmetom baviti isključivo Tužilaštvo Srbije, i da će predmet tu biti i završen.

Vukčević je rekao da će imena, vjerovatno, biti objavljena u toku dana, a za Nedeljka Milidragovića, čije ime se pominje u nekim medijima, rekao je da je jedan od glavnih koji je naređivao masovno ubistvo u Kravici.

Osumnjičeni N.M, A.G, M.B, A.D, B.M, J.P i D.P sprovedeni su u Tužilaštvo.

Tužilaštvo za ratne zločine donijelo je naredbu za provođenje istrage protiv bivših pripadnika Centra za obuku "Jahorina" u sastavu Specijalne brigade MUP-a Republike Srpske, zbog sumnje da su na lokalitetu Kravice počinili ratni zločin protiv civilnog stanovništva.


Tužilaštvo Bosne i Hercegovine podržalo je kolege u Srbiji zbog uspješne akcije hapšenja slobode sedam osoba osumnjičenih za ratne zločine u Srebrenici.

"Akcija lišenja slobode direktan je rezultat saradnje dvaju tužilaštava i glavnih tužilaca, u okviru koje je vršena razmjena informacija, saznanja i dokaza o osobama osumnjičenim za ratne zločine u Srebrenici, a koje se nalaze u Srbiji i imaju državljanstvo te zemlje. Uspješnom saradnjom kolege u Srbiji su identificirali i locirali počinitelje ratnih zločina, te je rano jutros, u više gradova širom Srbije, lišeno slobode ukupno sedam osumnjičenih osoba", saopšteno je iz Tužilaštva BiH.

Zamjenik tužioca za ratne zločine Bruno Vekarić je rekao za AP da je ovo veoma bitan trenutak za Srbiju u "suočavanju sa prošlošću".

 "Važno je naglasiti da je ovo prvi put da se tužilaštvo bavi masovnim ubijanjem civila i ratnih zarobljenika u Srebrenici" , rekao je Vekarić za AP.

"Nikada se nismo bavili zločinama te veličine. Veoma je bitno da Srbija zauzme jasan stav što se tiče Srebrenice kroz sudski proces", rekao je Vekarić.


 AP navodi da je "najvažnija osoba" koja je danas uhapšena Nedeljko Milidragović, komandant koji je imao nadimak "Neđo Kasapin", i koji je poslije rata postao uspješni biznismen u Srbiji.

Među žrtvama je više od 1.000 civila muslimanske nacionalnosti čiji su posmrtni ostaci identifikovani u masovnim grobnicama na više lokacija, među kojima su Glogova 1 i 2 i Ravnice.

Tužilaštvo i MUP tragaju za još nekoliko osoba za koje se pretpostavlja da su u zemljama u okruženju.

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE