• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Bilt: Kosovo potpuno podeljeno društvo

Šef švedske diplomatije izjavio je u Briselu da UNMIK treba još neko vreme da ostane na severu Kosova.

 Bilt: Kosovo potpuno podeljeno društvo Izvor: MONDO

Karl Bilt misli da bi se ovako se videlo da li može da se prevaziđe "brutalna stvarnost da je Kosovo potpuno podeljeno društvo".

Bilt je na "Transatlantskom forumu", skupu uglednih zvaničnika iz Evrope i SAD, agenciji Beta rekao da se ovih dana u susretu sa Srbima na Kosovu ponovo osvedočio da je "podeljenost očigledna u njihovom životu".

"To su dva društva, dve zajednice. Pokušavali smo tokom više godina UN prisustva da se to prevaziđe, ali bez nekog uspeha", rekao je Bilt osvrćući se na pisanje pojedinih medija da njegova ideja da UNMIK treba da ostane na severu Kosova, a da se misija EU vremenom razmesti u ostalom delu, "vodi podeli".

Upitan da li bi se ostankom UNMIK-a na severu Kosova mogla prevazići podela, šef diplomatije Švedske odgovorio je da "treba sačekati i videti".

"Tamošnju situaciju treba rešavati s najvećom brižljivošću. Ne želimo tamo bilo kakve provokacije, niti nasilje", kazao je Bilt.

Zamoljen da oceni da li je moguć kompromis u Savetu bezbednosti UN o legalnoj bazi Euleksa (EULEX), s obzirom da su u toku pregovori eksperata UN i EU, Bilt je uzvratio da se ti razgovori stručnjaka "vode, ali ne baš o pravnoj osnovi za Euleks, već više o nekim praktičnim vidovima".

"Vremenom će se doći do nečega, mada ne idućih nedelja. Možda treba zamisliti neko inovativno rešenje", stavio je do znanja švedski ministar.

Na pitanje da li deli mišljenje da Rusija pretstavlja pretnju za Balkan i Srbiju, Bilt je odgovorio: "Ne baš".

"Ako se pogledaju brojke o srpskoj trgovini, odmah pada u oči da je srpski izvoz i uvoz iz EU deset puta veći od razmene s Rusijom", rekao je Bilt.

"Može se reći i da ima dosta ruskih investicija, ali mnogo i američkih i evropskih. Ako zaista treba gledati gde su ruske investicije, treba pogledati u Crnu Goru. Tako da mislim da je takva rasprava malo naduvana", predočio je švedski ministar inostranih poslova.

Bilt je istakao da bi pregovori s Hrvatskom o članstvu u EU trebalo da suštinski budu dovršeni tokom češkog predsedništva EU iduće godine.

On je naglasio da je švedskom ambasadoru u Beogradu pripisana tvrdnja da Hrvatska i Srbija zajedno idu u EU 2015. godine "u stvari potpuno pogrešno protumačena od novinara u Nišu".

Stav Švedske nije, naglasio je, da Hrvatska treba da zajedno sa Srbijom 2015. uđe u članstvo EU.

Švedska je, dodao je Bilt, već počela zajedničke pripreme sa Francuskom i Češkom za predsedavanje Uniji u drugoj polovini 2009. godine, a pridruživanje Zapadnog Balkana EU će i dalje biti prioritet.

"Moramo zadržati i možda u raznim vidovima ubrzati evropski put celog Zapadnog Balkana", zaključio je Bilt.

(Beta/www.mtsmondo.com)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE