• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Mitrovica: Srbi u Sudu, specijalci ispred

Srbi su odlučili da i drugu noć zaredom provedu u zgradi suda u Kosovskoj Mitrovici. Ispred su raspoređeni specijalci UNMIK policije.

 Mitrovica: Srbi u Sudu, specijalci ispred  Izvor: MONDO

Radnici pravosudnih organa srpske nacionalnosti od petka borave u hodnicima Okružnog suda, sa namerom da tu ostanu dok se ne ispuni njihov zahtev - povratak na radna mesta odakle su isterani 1999. godine. Iz UNMIK policije je stiglo upozorenje da moraju da napuste sud, ali oni odbijaju to da urade.

Ispred suda su njihove kolege, a u blizini zgrade specijalne snage UNMIK policije opremljene štitovima, šlemovima i pendrecima. Situaciju prate i brojne novinarske ekipe.

Predsednik Srpskog nacionalnog veća (SNV) Nebojša Jović preneo je novinarima da su na sastanku sa regionalnim komandirom UNMIK policije Dejvidom Blantom radnici upozoreni da će ukoliko ne napuste Sud do 12 sati doći specijalni tim UNMIK policije i "na svoj način uspostaviti red - znači isterati radnike suda": "Jasno su nam rekli da će uslediti kažnjavanje onih koji su odgovorni za organizovanje upada u sud i naredili da odmah stavimo UNMIK-ovu i skinemo srpsku zastavu sa suda."

"Rekli smo da je rok do 12.00 prekratak i predložili da s obzirom da se ministar za Kosovo Slobodan Samardžić u ponedeljak sastaje sa šefom UNMIK-a Joahimom Rikerom sačekamo ishod tog dogovora, pa ćemo se mi lako uklopiti u ono što se oni budu dogovorili" kazao je Jović. On je dodao da je predstavnicima UNMIK-a rečeo i da bi hapšenje i upotreba sile protiv radnika suda destabilizovali situaciju i izazvali haos u gradu iz koga bi teško mogao da se nađe izlaz.

Jović je dodao da je, na zahtev da uklone zastavu, odgovor Srba bio da je UNMIK-ova zastava sve vreme bila na zgradi suda i da srpska zastava ne bi trebalo da predstavlja problem s obzirom na to da je Kosovo deo Srbije i da će u ovom sudu raditi pravosudni radnici srpske nacionalnosti.

Okružni javni tužilac Milan Bigović izjavio je novinarima da su radnici odlučni da ne napuste zgradu u koju su ušli u petak.

"Danas je bilo malo oštrijih najava da će nas neke posebne policijske jedinice iz Prištine izbaciti iz prostorija okružnog i opštinskog suda. Tenzija je prsutna, ali je sve mirno i nadam se da će tako i ostati", rekao je Bigović.

(agencije/MONDO)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE