• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Tadić: Izbori nisu izjašnjavanje o Kosovu

Boris Tadić izjavio je da predstojeći izbori nisu izjašnjavanje o Kosovu, jer su Kosovo i Evropska unija dva dela jednog celog i neodvojivi.

 Tadić: Izbori nisu izjašnjavanje o Kosovu Izvor: MONDO

Predsednik Srbije i predsednik demokratske stranke (DS) Boris Tadić izjavio je da predstojeći izbori nisu izjašnjavanje o Kosovu, jer su Kosovo i Evropska unija dva dela jednog celog i neodvojivi.

Tadić je u intervjuu listu "Danas" od subote rekao da je insistiranje da su izbori izjašnjavanje o Kosovu veštačka tema koja stiže iz Demokratske stranke Srbije.

"Moguće je da oni žele da istupe iz dogovorene državne politike, ali ja ću nastaviti da je zastupam i branim svom snagom. Dakle, u Evropu ćemo ići sa svojim identitetom, branićemo Kosovo, kao što bi to činila svaka normalna, demokratska zemlja, branićemo naše ljude i našu zaostavštinu na Kosovu", istakao je on.

Dodao je da se ne može insistirati na Kosovu ili insistirati na Evropi jer jedno bez drugog ne mogu.

"Kosovo je Srbija sa stanovišta identiteta, i Kosovo je Srbija sa stanovišta međunarodnog prava, a članstvo u EU je jedina mogućnost ekonomske perspektive naše zemlje", kazao je Tadić.

On je najavio da će se Srbija u narednih pet godina boriti oko budućeg statusa Kosova i Metohije - bez rata, nasilja, ugrožavanja ljudskih života, smanjivanja državnih i ekonomskih potencijala ove zemlje.

Istakao je da diplomatska borba Srbije za Kosovo ima smisla dodajući da je politika galopirajućeg priznavanja nezavisnosti Kosova, koja je bila predviđena, doživela potpuni slom zahvaljujući toj diplomatskoj borbi.

Predsednik Srbije je naveo i da ne očekuje da SAD "tek tako" povuku priznanje nezavisnoti Kosova, ali je dodao da Srbija vrši pritisak na UN i Savet bezbednosti gde ne postoji većine za nezavisnost, niti za bilo kakvu odluku koja Kosovo približava nezavisnosti.

Srbija radi i sa drugim međunarodnim institucijama koje su odlučujuće važne za buduća glasanja na Generalnoj skupštini UN, rekao je Tadić i dodao da bi Srbija ostvarila nesumnjivu spoljnopolitičku pobedu ako se na toj skupštini spreči nezavisnost Kosova.

Prema njegovoj oceni, zemlje u regionu su pod "strahovitim" pritiskom SAD da priznaju Kosovo kao nezavisnu državu.

"Slovenija je to uradila. Ne bih savetovao Hrvatskoj da to uradi, jer će to naneti štetu našim odnosima. To važi za sve regionalne zemlje. Mislim da neki ljudi u administraciji SAD vrše veoma stetnu ulogu upravo kad je u pitanju spoljnopolitički interes SAD na Balkanu insistirajući na tome", naveo je on.

Govoreći o formiranju koalicija pred predstojeće izbore zakazane za 11. maj, on je naglasio da je Predsedništvo DS odlučilo da se pregovara o proevropskoj koaliciji i dodao da je, za sada, dogovor postignut sa strankom Rasima Ljajića.

On je istakao da ne dolaze u obzir koalicije sa Srpskom radikalnom strankom, Socijalističkom partijom Srbije, ali ni sa DSS-om, Novom Srbijom i Liberalno demokratskom partijom koje ga nisu podržale u drugom krugu predsedničkih izbora.

"Izuzetno je važno da se postigne mogućnost za formiranje vlade za evropsku Srbiju koja hoće da čuva Kosovo i Metohiju kao deo zemlje, da se bori za politiku koja se okuplja oko pet principa koji su od kljucne važnosti za razvoj Srbije", naglasio je predsednik Demokratske stranke.

On je dodao i da zna da već duže vreme postoje razgovori o koaliciji između DSS i SRS i izrazio nadu da takva koalicija neće imati priliku da bude formirana već da će rezultati parlamentarnih izbora ponovo potvrditi evropsku orijentaciju Srbije.

"Premijer će biti iz DS-a, ovaj put ću na tome insistirati. Još nisam odlučio ko će to biti", naveo je Tadić.

(Beta/www.mtsmondo.com)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE