• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Neuspješan butmirski sastanak?

Montgomeri ne očekuje da će predstojeći sastanak međunarodnih zvaničnika sa liderima političkih stranaka iz BiH biti uspješan

 Neuspješan butmirski sastanak? Izvor: MONDO

Američki diplomata Vilijam Montgomeri smatra da najavljeni sastanak evropskih i američkih visokih zvaničnika sa političkim vrhom BiH na Butmiru u Sarajevu neće biti uspješan, jer ne vjeruje da će se bilo koja od etničkih zajednica u BiH odreći svojih osnovnih nadležnosti koje su dobili Dejtonskim sporazumom.

Montgomeri, koji je i nekadašnji specijalni savjetnih predsjednika SAD za BiH, smatra da najavljeni sastanak evropskih i američkih visokih zvaničnika sa političkim vrhom BiH na Butmiru u Sarajevu može dovesti do modifikacije Dejtonskog sporazuma i da se može nazvati i "Dejtonom 2".

Bivši američki ambasador u Bugarskoj, Hrvatskoj i Srbiji kaže za "Glas Srpske" da dio rješenja suštinskih pitanja u BiH leži u tri entiteta, te davanju mogućnosti njihovog otcjepljenja.

"Na primjer, ako jedan entitet želi da se odluči na samoopredjeljenje, on mora obezbijediti slobodu kretanja, slobodnu trgovinu, otvorene granice, prava manjinama... Ne bi bilo jednostavno samo tako proglasiti nezavisnost, nego se ona mora detaljno razraditi, i u tim pitanjima bi ulogu naravno imala i međunarodna zajednica", rekao je Montgomeri.

On je istakao je da bi najveća greška za svaku etničku grupu u BiH bila da djeluje samovoljno, jer bi to vodilo ozbiljnim posljedicama.

"Prije svega, ni jedna etnička zajednica ni entitet, niko ne može ništa učiniti jednostrano. Jedina stvarna rješenja za BiH su ona nastala zajedničim nastojanjima međunarodne zajednice i etničkih zajednica u BiH. Međutim, smatram da se sadašnji pristup, u kome se nastoji da se pomoću ustavnih rješenja dođe do centralizovane države, nije pokazao efikasnim, niti će to biti u budućnosti", rekao je Montgomeri.

On kaže da se na sastanku u Butmiru može očekivati lagani pritisak na učesnike kako bi prihvatili neke ustavne reforme i da će im u zamjenu za te ustupke biti ponuđene na primjer, olakšice u viznom režimu.

Montgomeri je rekao da će se, ukoliko domaći učesnici na sastanku na Butmiru postignu saglasnost o ustavnim reformama, OHR moći zatvoriti, te da će dobiti i neke ustupke.

"To je ono što možemo očekivati sa stanovišta međunarodne zajednice. SAD najviše oklijevaju sa zatvaranjem OHR-a, jer potencijalnu upotrebu bonskih ovlašćenja smatraju veoma važnom u slučaju nestabilnosti u BiH", rekao je Mongomeri.

(Srna)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE