• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Šta ako se lideri ne dogovore?

Čarls Ingliš izrazio uvjerenje da je BiH sve bliže evroatlanskim integracijama. Dodik postavio "crvenu liniju" za pregovore.

 Šta ako se lideri ne dogovore? Izvor: MONDO

Ambasador SAD u BiH Čarls Ingliš izjavio je da nema slobodu da govori o detaljima paketa koji su predstavnici SAD i EU ponudili liderima sedam političkih partija na sastanku na Butmiru i dodao da se oni oni tiču fundamentarlnih pitanja funkcionisanja vlasti.

"To su odluke koje se tiču izvršnih vlasti BiH, odluke koje će olakšati BiH da funkcioniše u NATO i EU", objasnio je Ingliš precizirajući da neke od tih promjena moraju da imaju oblik ustavnih promjena.

Prema riječima američkog ambasadora, rješenja iz sveobuhvatnog seta prijedloga i dalje se razvijaju.

"Istražuje se cijeli niz principa unutar prijedloga koji uključuju i rješenja za preostala pitanja koja se tiču `pet plus dva` uslova, kao i temeljnih promjena vlasti koje će BiH omogućiti da bude funkcionalna država", izjavio je Ingliš za BH televiziju.

Ukoliko se lideri u BiH dogovore o promjenama, Ingliš je ponovio da će lideri SAD i EU raditi na ubrzanju kretanja BiH ka priključenju evroatlantskim integracijama.

On je podsjetio da će predstavnici SAD i EU Džejms Štajnberg, Oli Ren i Karl Bilt za 10 dana ponovo doći u BiH, do kada bi, kako je rekao, trebalo da bude jasno na koji će se način domaći lideri, sa kojima će u tom periodu raditi eksperti SAD i EU, dogovoriti o sveobuhvatnom setu prijedloga.

"Ne znam tačno kakva će biti priroda sporazuma 20. oktobra, ali očekujemo da bude sveobuhvatan i da omogući BiH da krene naprijed", zaključio je Ingliš.

Američki ambasador izrazio je nadu da su lideri u BiH ponudu SAD i EU shvatili kao jedinstvenu priliku koja ne dolazi često.

Republika Srpska može da prihvati samo razgovore o minimalnim korekcijama Ustava BiH, ali crvena linija je postojanje RS i njen puni subjektivitet kao autonomije u BiH, rekao je premijer Srpske Milorad Dodik.

On je istakao da mora da se poštuje činjenica da postoji RS, kao i njen veoma jasan stav da ništa neće biti urađeno što dodatno urušava nadležnosti i puni subjektivitet RS, kao autonomije u BiH.

"Mi nismo dovoljni egzibicionisti da bi uradili to da ukinemo svoju autonomiju", rekao je Dodik za Radio-televiziju Srbije.

On je ponovio da ostaje pri stavu da Savjet ministara BiH ne može da postane vlada, kao i da reforme visokog predstavnika ne mogu da uđu u Ustav.

Premijer RS ističe da se kroz razgovore u Butmiru provuklo ključno pitanje - promjena Ustava.

Napominjući da cijela priča mora da se vrati u parlament, premijer Srpske i lider SNSD-a ne odbacuje mogućnost minimalnih izmjena Ustava.

"Mi želimo da sačuvamo ono što je naše, bez ikakvih strahova kažemo ono što hoćemo. Mi smo u BiH, zato što je to nametnuo realan istorijski okvir. Ja nemam ambiciju da budem dobar momak za bilo koga, nisam plaćen da zastupam interese bilo koga, osim ljudi u RS", poručio je premijer Dodik. (Srna/MONDO)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE