• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Adem uhapsio Dražu?

Adem Halilović (82), partizanski veteran iz Gornje Zimče kod Visokog, tvrdi da je lično učestvovao u hapšenju Draže Mihailovića!

 Adem uhapsio Dražu? Izvor: MONDO

Halilović, kojeg u kraju drže za čestitog čovjeka, kaže da je kao 18-godišnjak, u grupi od 50-ak boraca Šeste krajiške brigade, više mjeseci poslije Drugog svjetskog rata proveo u šumi, izdajući se za četnika, kako bi prevarili Nikolu Kalabića i namamili ga da u klopku uvuče svog komandanta.

Međutim, njegova verzija jednog od najmisterioznijih događaja u bivšoj državi prilično se razlikuje od zvanične „partizanske istoriografije", koja zasluge za hapšenje Mihailovića, za čijim se grobom sada intenzivno traga, pripisuje posebno obučenoj grupi od 12 operativaca Ozne.

Ipak, Adem kaže da je istina drugačija i da je samo hapšenje đenerala Draže izgledalo mnogo jednostavnije nego što se to već decenijama predstavlja u javnosti.

Međutim, i prema njegovoj priči, Dražu je izdao upravo Kalabić! Pritisnut godinama, ne sjeća tačnih datuma i mnogih drugih pojedinosti važnih za rasvjetljavanje akcije, koja je još obavijena velom tajne, ali osnovne detalje, kaže, i te kako pamti. Kazao ih je i ranije nekim istoričarima, te sarajevskom glumcu Josipu Pejakoviću, ali koliko zna, to do sada nije izašlo na svjetlost dana.

“Priprema akcije je počela u Užicu, nekako poslije rata, kad nas je komandant Šeste krajiške brigade Milan Šumonja okupio i zatražio dobrovoljce koji će se uvući u redove Nikole Kalabića i, preko njega, konačno, pokušati doći i do samog Draže. Kad se prijavio Mile Kovačević, komandant moje Četvrte čete, i njegov zamjenik Mirko Orelj, potporučnik po činu, i ja sam, kao najmlađi među njima, pošao za njima i pridružio se grupi od 50-ak provjerenih boraca, mojih dobrih saboraca iz Šeste krajiške. Tu su nam dali lažne brade i uniforme, kako bismo mogli da se pretvaramo da smo pravi četnici. Tek kasnije sam saznao da sve vrijeme nismo bili sami, jer su nam leđa štitili naši saborci iz jedinice, koji su nas potajno pratili na dobroj udaljenosti. Kad smo poslije dužeg pješačenja stigli na Šargan planinu, tu smo u šumi našli Kalabića”, priča za “Press” Halilović.

Dodaje još: “Nije ništa sumnjao, pa nas je primio kao prijatelje, svoje četnike. Što je najgore, Kalabić je dotad „provalio" i „sredio" tri naša oficiri. Mi smo, uprkos tom saznanju, morali da se pretvaramo da smo četnici i ničim nismo smjeli da odajemo ko smo. Onda smo, zajedno s njim, krenuli prema njihovom štabu na Jelovoj gori, tamo negde kod Milanovca”, prisjeća se Adem i ističe kako je Kalabić, kojeg opisuje kao „čovjeka sa jako dugim rukama", poslije nekog vremena posumnjao da neki od njih, ipak, nisu četnici. Kako tvrdi, sumnjičavi Kalabić je upravo tu, na Jelovoj gori, naredio svojim pratiocima da streljaju njegove komandire Kovačevića i Orelja, ali cijelu akciju je spasila dovitljivost prerušenih partizana.

“Pred streljanje, Orelj je podigao obje ruke i uzviknuo: ‘Ginem za kralja i otadžbinu’, na šta je Kalabić bukvalno, onim svojim dugim rukama, udario po uperenim puškama i, psujući ih, povikao na svoje pratioce: ‘Je... vam boga, ubijate naše ljude!’ Mirka su tada pustili, a on je poslije došao kod mene. Sav se tresao od straha... Kad, utom, odnekud izbi naš major Jusuf Ličina, koji nas je tajno pratio, sa našim borcima i dreknu: ‘Ne mrdajte, sve ću da vas pobijem!’ Tada je lično zavezao Kalabića i naredio nama da se razotkrijemo i pokupimo četničko oružje “, priča Adem.

Sjeća se da su partizani “negdje" odveli Kalabićeve pratioce i da je poslije čuo da su oni pobijeni.

U međuvremenu, prava akcija je, prema njegovog verziji, tek počinjala. Major Ličina, kako priča, naređuje Kalabiću da radio vezom kontaktira sa Dražom, koji se tada skrivao negdje kod Han Pijeska, i da mu zakaže sastanak. Draža pristaje da dođe negdje na sredinu puta, na tromeđu Srbije, Bosne i Crne Gore.

“Kalabić je pozvao Dražu i slagao ga da mu je prokrčen put za Italiju, jer je tamo bio i namjerio. Draža mu je povjerovao i dogovorio se s njim da ćemo se sastati na planini Tari, na nekom Bijelom brdu. Do tamo smo pješačili, i dalje se izdajući za četnike. Kad smo, konačno, poslije nekog vremena došli kod Draže, sve u pratnji Kalabića, Draži je prišao major Ličina i vezao ga. Tada je i đeneral shvatio šta se dešava, pa je, onako vezan, zagrmio na Kalabića: ‘Šta uradi od njega i da mu j... sto majki... I da mu djeca ne imala roda ni poroda.’ Kalabić mu je na to samo uzvratio da smo, mi partizani, ‘veće kurve od njih’ i da smo ga prevarili “, kaže Adem.

Kao najmlađem učesniku akcije, tvrdi da mu je dopala čast da sa grupom saboraca sprovedu Dražu do Beograda.

Kako kaže, na putu do zatvora, koji su prešli više pješke nego kolima, Draža je bio ćutljiv i povučen u sebe, gotovo ni riječ ne bi prozborio. U prilog svojoj priči, Adem tvrdi da je, zajedno sa saborcima koji su propratili Dražu do Beograda, nagrađen prisustvom na suđenju Mihailoviću. Za njega, kaže, nije bilo veće sreće i nagrade od toga.

Tu se negdje i završava njegova verzija hapšenja Draže, jer o njegovoj daljoj sudbini posle suđenja ništa ne zna. Adem je u vojsci ostao još nekoliko godina, ali je uniformu skinuo nakon nekog vremena i vratio se u svoje rodno selo, gdje je, zahvaljući ratnim zaslugama i naknadnom školovanju, dugo godina bio instruktor za bojne otrove na tadašnjoj predvojničkoj obuci. O Draži, kaže, nikada nije pričao, kako mu je i naređeno “odozgo", ali danas ne želi više da skriva istinu kad su već sa onom državom nestali i svi razlozi za dalje tajne.

(MONDO)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE