• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Novi pasoši od 19. oktobra

Građani BiH koji od 15. oktobra predaju zahtjeve za izdavanje putnih isprava, dobijaće biometrijske pasoše od ponedjeljka, 19. oktobra.

 Novi pasoši od 19. oktobra Izvor: MONDO

Portparol Ministarstva civilnih poslova BiH Zorica Rulj rekla je da pošiljka pasoških knjižica od njemačkog dobavljača stiže u skladu sa dogovorenim rokovima, odnosno najkasnije u četvrtak, 15. oktobra.

"Nema nikakvih najava da bi moglo doći do probijanja rokova za isporuku pasoških knjižica. U prvoj tranši biće isporučeno 25 000 pasoških knjižica, a planirano je da za godinu dana dobavljač iz Njemačke isporuči 300 000 knjižica", rekla je Zorica Rulj za banjalučke "Nezavisne novine", izdanje za utorak.

U Agenciji za identifikaciona dokumenta, evidenciju i razmjenu podataka (IDDEEA) potvrdili su da je sve spremno za izdavanje biometrijskih pasoša, te da je sistem koji je pušten u funciju 6. jula ove godine potpuno uhodan i da funkcioniše bez zastoja.

"Nezavisne" saznaju da bi u ponedjeljak, 19. oktobra, trebalo da bude održana zvanična promocija biometrijskih pasoša u BiH, a tada bi trebalo da počne i zvanično izdavanje pasoša u opštinama koje su na rasporedu tog dana za dostavu urađenih pasoša.

Izdavanjem biometrijskih pasoša biće ispunjen jedan od najvažnijh uslova za liberalizaciju viznog režima.

Ministarsvo civilnih poslova utvrdilo je po nalogu Savjeta ministara BiH odluku na osnovu koje će započeti izdavanje biometrijskih pasoša.

Savjet ministara BiH zaključio je na jednoj od prethodnih sjednica da će biti formirana i komisija koja će uraditi popis zaliha i uništenje postojećih obrazaca putnih isprava.

Građani BiH sada ne moraju da donose dokumentaciju kao ranije da bi izvadili pasoš, jer su sve nadležne institucije uvezane, pa su iz IDDEEA kazali da se po pasoš može samo s ličnom kartom.

Na licu mjesta radi se fotografija, zatim se uzima otisak prsta, a matični broj, izvod iz matične knjige rođenih i državljanstvo mogu se provjeriti zahvaljujći elektronskoj uvezanosti svih institucija.

Za izdavanje novih pasoša građani moraju izdvojiti 40 KM.

(MONDO)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE