• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Alijagićima još šest miliona!

Predratni trebinjski bravari, braća Salih i Muamer Alijagić dobili su odlukom trebinjskog okružnog suda još šest miliona maraka.

 Alijagićima još šest miliona! Izvor: MONDO

Sredstva su dobili od kamata  na odštetu za robu i mašine koju su trebinjske vlasti konfiskovale iz njihove radnje tokom rata!

Vijeće trebinjskog okružnog suda i sudija Ekrem Insanić su 2004. godine donijeli odluku da se Alijagićima isplati astronomska odšteta od 34 miliona KM. Ipak, ovih dana je Okružni trebinjski sud donio novu presudu po kojoj vlasti RS Alijagićima sada moraju da isplate i zatezne kamate na odštetu za robu i mašine koju su im uzele trebinjske vlasti, saznaje “Press RS”.

Sagovornik lista iz Okružnog suda u Trebinju kaže da su Sudsko vijeće i sudija Insanić ponovo stali na stranu Alijagića, ali da je još zanimljivije to što je presuda ij

Šef Pravobranilaštva RS Slobodan Radulj, koji zastupa Vladu u slučaju “Alijagić" tvrdi da je način na koji je obračunata kamata u ovom slučaju potpuno mimo zakona.

“Žalićemo se Vrhovnom sudu na ovu presudu jer je trebinjski sud donio odluku suprotnu važećim zakonima, te aktuelnoj sudskoj praksi, uključujući i sam Ustavni sud”, kaže Radulj i dodaje da je “veoma zanimljiva i brzina s kojom se sud u Trebinju ponovo dohvatio slučaja Alijagić".

U presudi se navodi da Vlada, opština Trebinje i propalo državno preduzeće “Metalac" iz Trebinja, u kojem su bile smještene mašine, braći Alijagić moraju platiti zateznu kamatu i to od jula 1993. godine, kad su im lokalne vlasti oduzele tehniku. Riječ je o cifri od šest miliona maraka, a bila bi i veća da u međuvremenu nije stupio zakon koji sprečava da kamata premašuje iznos glavnog duga.

Upućeni pravosudni izvori tvrde da je sudija Insanić novo suđenje i proces doživio kao ličnu pobjedu nad Vrhovnim sudom RS, koji je svojevremeno oborio njegovu presudu.

U obrazloženju presude, saznaje list, sudija Insanić je čak optužio Vrhovni sud da unosi pravnu nesigurnost među građane zbog toga što je oborio njegovu presudu u slučaju “Alijagić" u kojem su upravo zatezne kamate dovele do astronomske cifre od 36 miliona!

“Vrhovni sud RS se i dalje u svojim odlukama drži svog shvatanja otkad i na koji način se računa zatezna kamata, ali i njena visina, čime se stvara očigledna pravna nesigurnost. I prva presuda suda u Trebinju bila je u skladu sa dugotrajnom sudskom praksom i stavom Ustavnog suda BiH”, naveo je sudija Insanić u obrazloženju presude.

Nova odluka suda donijeta je na osnovu naloga Ustavnog suda BiH, koji je krajem maja ove godine sudu u Trebinju naložio da ponovi suđenje u dijelu koji se odnosi na kamate, te vlastima RS naložio da Alijagićima isplati još šest miliona KM odštete.

Međutim, Alijagići su već nekoliko godina pod istragom trebinjskog tužilaštva zbog sumnje da su lažno prikazali da im je oduzeto četiri tone srebrnih elektroda, koje su navodno posjedovali u svojoj radnji. Tužilaštvo raspolaže čvrstim dokazima da Alijagići nikada nisu imali te elektrode, ključne za “pumpanje" odštete. Ipak, slučaj je već godinama u fazi istrage, jer prvoosumnjičeni Salih Alijagić, koji živi u Dubrovniku, uporno izbjegava saslušanje, čime je, praktično, blokirao podizanje optužnice protiv njega.

Okružni sud u Trebinju još 2004. godine donio je presudu kojom su vlasti RS i opštinske vlasti Alijagićima morale da isplatite odštetu od čak 34 miliona KM, uprkos brojnim dokazima koji su išli u prilog odbrane da bivši lokalni bravari ni u teoriji nikada nisu mogli ni posjedovati toliku količinu robe.

Ipak, tu odluku je kasnije poništio Vrhovni sud, koji je naložio da se Alijagićima isplati odšteta od 1,66 miliona KM, računajući i zatezne kamate. Međutim, Alijagići su otišli korak dalje i podnijeli apelaciju Ustavnom sudu BiH, koji je prihvatio njihovu žalbu i naložio obnovu postupka.

(MONDO/ na slici Salih Alijagić)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE