• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Vučurević "bombarduje" dokazima!

Božidar Vučurević, ratni predsjednik opštine Trebinje, koga Hrvatska tereti za ratne zločine kaže da će dokazati da “nije bombardovao Dubrovnik!”

 Vučurević "bombarduje" dokazima! Izvor: MONDO

Vučurevoć je rekao za "Fokus" da nije bombardovao Dubrovnik, ali da će bombardovati lažnu optužnicu i Županijski sud u Dubrovniku, pred kojim bi trebalo da se pojavi 14. decembra ove godine dokazima da nije kriv.

Vučurević ističe da optužnica koja ga tereti za bombardovanje i granatiranje Dubrovnika predstavlja glupost, i tvrdi da ima svu dokumentaciju nekadašnje JNA, koja se sukobila sa hrvatskim paravojskama.

“Posjedujem sve naredbe Sekretarijata narodne odbrane bivše SFRJ i Generalštaba JNA, koji demantuju optužnicu i njene navode. Uopšte se ne plašim optužnice. Većina onih koji su granatirali Dubrovnik već su odgovarali u Hagu. Došao sam do naredbi Saveznog sekretarijata odbrane, gdje je u potpisu general Veljko Kadijević i pukovnik Blagoje Adžić”, kaže Vučurević.

On objašnjava da se u to vrijeme JNA na prostoru cijele države sukobila s paravojskama, te da nema nikakve sile koja njega može osuditi, jer su dokumenti koje posjeduje vjerodostojan pokazatelj da nije kriv.

“ Suđenje neće trajati devet dana, već nekoliko godina. Ne očekujem pravednu presudu i smatram da će to na kraju rješavati neki od evropskih sudova. Haški sud me je već saslušavao po tom pitanju u Kancelariji u Beogradu i to veoma dugo, a kada su vidjeli dokumente konstatovali su da nema nikakvih elemenata za podizanje optužnice protiv mene “, naglasio je Vučurević.

On kaže da je jedan od najboljih dokaza za to kakav je položaj imao u ratnom Trebinju momenat kada je naložio JNA, koja je upala u Dom penzionera, da se iseli u svoje kasarne. Nakon toga su mu, kako kaže, došla u kancelariju tri oficira JNA, bacili na sto njegov zahtjev i kazali mu da se pripazi, kako ne bi bio uhapšen u toku dana.

Krunski svjedok optužnice, kapetan Amet Ališani s Kosova, kako ističe Vučurević, nakon sudskog postupka trebalo bi da bude optužen zbog ratnog plijena.

Vučurević priča da je Ališani bio aktivni oficir JNA, sa sjedištem u Slanom, i obezbjeđivao je jedinice JNA hranom i drugim potrepštinama.

“Ališanija se sjećam po pjesmi "Dubrovniče, ko te brani kada te pljačka Ališani". On je izvlačio ratni plijen i prodavao ga u Crnoj Gori pukovniku Pipoviću, koji je bio glavni za ratni plijen”, rekao je Vučurević i dodao da je Ališani od njega putem posrednika tražio pare za povlačenje optužnice.

Još kaže da je Županijski sud po službenoj dužnosti odredio advokata koji je islamske vjeroispovjesti, ali da se javio tim advokata koji je od Ministarstva pravde Republike Hrvatske zatražio da ga zastupaju.

Vučurević, koji nije htio da govori o imenima advokata, rekao je da je riječ o mješovitom timu advokata iz oba entiteta BiH, te Srbije i Hrvatske.

(MONDO)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE