• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Karadžić: Neću "suđenje-predstavu"

Bivši predsjednik RS upozorio Haški tribunal da neće učestvovati u "suđenju-predstavi", ukoliko ne bude imao vremena da se pripremi za proces.

 Karadžić: Neću "suđenje-predstavu" Izvor: MONDO

Radovan Karadžić optužen je za genocid i zločine protiv čovječnosti nad Muslimanima i Hrvatima, kao i za uzimanje međunarodnih talaca tokom rata u BiH 1992-95.

U objavljenom podnesku žalbenom vijeću Tribunala, Karadžić je naznačio da "željno očekuje da iznese istinu o tome šta se dogodilo u BiH" i da je ta "istina neugodna za države koje su stvorile i podržavaju Tribunal".

"Karadžić, međutim, jednostavno ne može pristati da započne suđenje koje će biti nepravično od početka. Premda veoma žarko želi da ima svoj dan u sudnici, Karadžić neće učestvovati u 'suđenju-predstavi' u kojem je samo jedna strana imala mogućnost da se pripremi i predstavi svoju verziju događaja", naglasila je odbrana u podnesku.

Karadžić je nedavno uložio žalbu na odluku pretresnog vijeća Tribunala da suđenje počne 21. oktobra, obrazlažući da od hapšenja u julu prošle godine nije imao dovoljno vremena da se pripremi za proces.

Ako odluka o Karadžićevoj žalbi ne bude donijeta do srijede, pretresno vijeće će razmotriti dalje odlaganje početka procesa, najavio je prošle nedjelje predsjedavajući sudija O Gon Kvon.

"Odluku sudskog vijeća valja preinačiti, a Karadžiću dati odgovarajuće vrijeme da se pripremi za suđenje koje će u potpunosti i na pravičan način utvrditi šta se dogodilo u Bosni i ko je za to odgovoran", piše u objavljenom dodatku Karadžićevoj žalbi.

Haško tužilaštvo usprotivilo se Karadžićevom zahtjevu za odlaganje početka suđenja.

(Beta)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE