• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Borci FBiH ostali praznih ruku!

Vlada FBiH neće odustati od smanjenja boračkih naknada za deset odsto. Da li će dođi do novih protesta?

 Borci FBiH ostali praznih ruku! Izvor: MONDO

Nakon sjednice Vlade FBiH istaknuto je da je nemoguće provesti zahtjeve boračke populacije, jer je za njihovo provođenje potrebno obezbijediti 96 miliona KM, što je u ovom trenutku nemoguće, te da je stendbaj aranžman sa MMF-om prioritet.

Premijer FBiH Mustafa Mujezinović naglasio je da se mora naći način, modalitet i mjera dokle se može ići i šta jednostavno može podnijeti budžet FBiH.

Vlada FBiH razmatrala je i u parlamentarnu proceduru uputila Informaciju koju je pripremilo Federalno ministarstvo finansija o implementaciji stendbaj aranžmana sa MMF-om. Informacijom su obuhvaćene aktivnosti koje je Vlada FBiH provela u ovoj godini sa ciljem ublažavanja efekata globalne ekonomske krize, makroekonomske stabilizacije i vraćanja javnih finansija na put fiskalne održivosti.

Među aktivnostima bila su dva rebalansa federalnog budžeta, utvrđivanje platforme za izlazak iz krize, donošenje nekoliko zakona koji se odnose na ostvarivanje ušteda u javnoj potrošnji.

Predstavnički dom Parlamenta FBiH na vanrednoj sjednici održanoj drugog oktobra usvojio sve zahtjeve protestanata, i to nakon što je na platou ispred zgrade Parlamenta došlo do incidenta.

Prema zaključcima Predstavničkog doma mjesečne naknade koje branioci primaju na osnovu učešća u ratu neće biti umanjivane za 10 posto, kao što je predviđeno na osnovu stand-by aranžmana s Međunarodnim monetarnim fondom.

Parlamentarci su takođe odobrili zahtjev prema kojem ostaje i dalje na snazi federalni zakon o posebnim pravima najzaslužnijih boraca.

Odobren je i borački zahtjev da resorni federalni ministar Zahid Crnkić podnese ostavku ili bude smijenjen i da bude provedena sveobuhvatna i rigorozna revizija davanja iz federalnog budžeta za boračko-invalidsku zaštitu.
(Srna/MONDO)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE