• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Špirić: Šta to Alkalaj radi u SAD?

Predsjedavajući Savjeta ministara BiH Nikola Špirić ne zna šta ministar radi 10 dana u SAD.

 Špirić: Šta to Alkalaj radi u SAD? Izvor: MONDO

On tvrdi da nikada nije dobio izvještaje o putovanjima i lobiranjima šefa diplomatije BiH Svena Alkalaja, pa ni sada.

Alkalaj boravi u SAD od 10. do 21. oktobra, a razlog njegove druge desetodnevne posjete Njujorku u posljednjih mjesec dana je lobiranje za prijem BiH u nestalno članstvo Savjeta bezbjednosti UN, o čemu bi trebalo da se glasa ove sedmice.

"Alkalaju bi bilo bolje da uredi stanje u Misiji BiH u UN nego što svako malo ide u SAD da lobira za prijem u nestalno članstvo Savjeta bezbjednosti, gdje smo jedini kandidat. Tražio sam izmjene Poslovnika, pa da predsjedavajući Savjeta ministara potpisuje putne naloge, ali nije bilo volje da se to podrži jer bih tako mogao kontrolisati i aktivnosti ministara i troškove iz budžeta", rekao je Špirić za "Nezavisne novine".

On podsjeća da Misija BiH u Njujorku nije popunjena, jer Alkalaj ne poštuje sistematizaciju, te da osim ambasadora tamo sada radi samo dvoje ljudi.

Špirić je naglasio da je važno za BiH što postaje dio "svjetske vlade" kao nestalna članica Savjeta bezbjednosti UN, ali ukoliko se ne popuni misija i ne uredi način rada i donošenje odluka, to može biti kontraproduktivno za BiH.

"Stanje u diplomatsko-konzularnoj mreži BiH i diplomatija koju vodi Sven Alkalaj dobra je za BiH kao kad bi hladne obloge stavljali da bi liječili karcinom", rekao je Špirić i dodao da ne zna kod koga i za šta Alkalaj lobira, jer izvještaje vjerovatno podnosi svojoj stranci. U SAD iz istog razloga boravi i Željko Komšić, predsjedavajući Predsjedništva BiH, iz čijeg kabineta "Nezavisne" nisu dobile odgovore koliko članova delegacije je otišlo sa njim i koliko će to koštati poreske obveznike BiH, jer se prošle sedmice bio vratio iz Njujorka.

Prema podacima Predsjedništva BiH, sa Komšićem je sada otputovala supruga i kćerka, zatim jedna žena zaposlena u Sekretarijatu Predsjedništva BiH i dva pratioca (pripadnici Sipe), a u Montrealu će se ovoj delegaciji pridružiti i penzionisani diplomata Nerkez Arfihodžić, Komšićev savjetnik, koji je zbog "snimanja stanja" u Misiji BiH u UN iz budžeta MIP-a već potrošio oko 15.000 KM.

Dosadašnja praksa bila je da troškovi putovanja, dnevnica i boravka delegacija budu plaćeni iz budžeta Predsjedništva BiH ili kabineta člana Predsjedništva u zavisnosti od posjete, dok Sipa plaća za svoje pripadnike. (MONDO)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE