• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Strob Talbot: Podjela BiH - katastrofa

Predsjednik "Brukings instituta" Strob Talbot smatra da bi podjela BiH bila katastrofa, ali da je to jedna od mogućih opcija.

 Strob Talbot: Podjela BiH - katastrofa Izvor: MONDO

Talbot je izjavio da bi podjela BiH bila katastrofa i da američku i evropsku diplomatiju u BiH ovih dana posmatra sa izvjesnom zabrinutošću.

"Nije riječ samo da djeluju SAD i Evropa, nego mora da se naglasi i šta žele same strane u BiH", smatra Talbot.

On je rekao da se nada da dobri rezultati, ostvareni poslije rata, neće biti izgubljeni i da je veoma važno da BiH ne slijedi put bivše Jugoslavije, kada je riječ o podjeli.

Komentarišući pisanje američke štampe da je podjela BiH moguća, Talbot za beogradski list "Danas" kaže da je podjela ostala moguća opcija.

"To bi bilo katastrofalno. Nadam se da će SAD zajedno sa EU i posebno (šefom švedske diplomatije) Karlom Biltom, ali i zajedno sa svim stranama u BiH izbjeći tu katastrofu", ocijenio je on.

Talbot je objasnio da riječ "katastrofa" koristi zato, jer smatra da nasilni raspad zemlje može da se, kao nuklearna fisija, prenese na druge dijelove u regionu.

Za vrijeme bombardovanja Srbije 1999. godine Talbot je bio zamjenik američkog državnog sekretara koji je odlučujuće uticao da se, posredstvom ruske diplomatije, postigne sporazum sa tadašnjim predsjednikom Srbije Slobodanom Miloševićem o prekidu bombardovanja.

(Srna)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE