• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Rosin: Nasilje u Mitrovici bilo orkestrirano

Zvaničnici UNMIK-a, Kfora i UNMIK policije tvrde da je nasilje u severnoj Kosovskoj Mitrovici bilo orkestrirano.

 Rosin: Nasilje u Mitrovici bilo orkestrirano Izvor: MONDO

"Za nas je jasno da su nasilje, okupacija suda ili podmetanje požara tokom prošlog meseca i jučerašnji napadi na vojnike i policajce, bili orkestrirani. Sumnjali smo. Imamo indikacije i znamo ko je odgovoran, ali sada ne želim da govorim o imenima, posto je istraga u toku", rekao je zamenik šefa UNMIK Lari Rosin.

Rosin i komandant Kfora Gzavije de Marnak kazali su da su imali informacije da će Srbi na severu Mitrovice pokušati da preuzmu i druge objekte UNMIK-a.

Oni su ocenili da je reakcija na nasilje na severu Mitrovice bila opravdana i odgovarala situaciji. De Marnak je odbacio optužbe da su pripadnci Kfora upotrebili prekomernu silu.

Vojnici Kfora reagovali su tek kada su se našli pod teškom vatrom i namernom agresijom, kazao je francuski general.

Rosin je rekao da su prethodno učinjeni svi napori da se iznađe mirno rešenje za ponovno uspostavljanje kontrole nad zgradom suda na severu Mitrovice.

Zamenik šefa UNMIK-a je rekao da je sa ministrom za Kosovo i Metohiju Slobodanom Samardžićem u nedelju razgovarao o pronalaženju rešenja, ali da nije postignut dogovor niti spremnost da UNMIK čeka Samardžićev dolazak u Kosovsku Mitrovicu pre nego što se sprovede akciju.

Rosin je potvrdio da je od Samardžića dobio tekst sporazuma o sprovođenju Rezolucije 1244 u novim uslovima i da je on prosleđen u sedište UN u Njujork.

"Ne želim da komentarišem taj dokument, ali on sadrži neke elemente koji nisu u skladu sa mandatom UNMIK-a", kazao je Rosin.

"Nećemo tolerisati ovu vrstu nasilja, niti tako teško gaženje našeg mandata. Imamo instrukcije od generalnog sekretara (UN) da održimo izvršnu vlast na celoj teritoriji Kosova i mi smo spremni da to ostvarimo kada god bude potrebno", rekao je Rosin.

"Pozivam sve da poštuju red i da ne dođemo u situaciju kakva je bila juče, u nasilje, koje je u potpunosti neprihvatljivo i kriminalno", rekao je on.

Komandant Kfora Gvazije de Marnak je rekao da je u ponedeljak pređena "crvena linija" i da su pripadnici mirovnih snaga napadnuti vatrenim oružjem, Molotovljevim koktelima i bombama.

To se više neće tolerisati, rekao je on.

"Kfor je juče odgovorio na miran i adekvatan način, prema pravilima. Želim da kažem svima: vojnici Kfora su juče pokazali ne samo profesionalizam, već i opredeljenje da obezbede sigurnu sredinu svuda na Kosovu. Dokazali smo to juče, kao i prethodnih meseci i nemojte nas dovoditi u situaciju da to isto manifestujemo i sutra", rekao je francuski general.

Komesar UNMIK policije Lari Vilson je rekao da je započeta istraga oko pogibije pripadnika policije UNMIK iz Ukrajine, kao i oko ostalih dešavanja u Mitrovici.

"Danas smo započeli istragu o onima koji su izvršili ubistvo, i o onima koji su pokušali da ubiju druge policajce juče u severnoj Mitrovici", naveo je Vilson.

Prema njegovim rečima, ukrajinski policajac Ihor Kanau (25) iskrvario jer pred očima kolega koji zbog vatre nisu mogli da mu priđu i pruže pomoć.

On je rekao da je tokom nasilja u ponedeljak ranjeno 42 pripadnika UNMIK policije, od kojih neki teško.

De Marnak, Rosin i Vilson su rekli da imaju jasne indikacije ko stoji iza napada, ali nisu naveli konkretna imena.

Oni su, takođe, kazali da vlada u Beogradu ima "uticaja na srpske lidere na Kosovu i da visoki zvaničnici, uključujući i ministra Samardžića nisu nikada jasno osudili napade koji su se događali posle 17. februara na severu Kosova".

Čelnici međunarodnih misija su rekli da će vrlo brzo, nakon povlačenja u ponedeljak, vratiti UNMIK policiju na sever Mitrovice, ali da će se to dogoditi tek kada se stvore uslovi.

Rosin je dodao da je na severu Kosova situacija mirna, ali napeta, i da UNMIK detaljno ispituje stanje kako bi doneo odluku o završetku akcije privremenog povlačenja UN policije iz severnog dela Kosovske Mitrovice.

Rosin je naveo da su UNMIK i Kfor dobili podršku svih relevantnih međunarodnih faktora za reakciju u ponedeljak i da su akciju podržale i Ujedinjene nacije.

"Ponedeljak, 17. mart, nije bio naš izbor, već onih koji su želeli da naruše legalnost u severnoj Kosovskoj Mitrovici", rekao je Rosin.

(Beta/www.mtsmondo.com)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE