• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

UIO radila protiv zakona

Uprava za indirektno oporezivanje (UIO) BiH je nezakonito i neustavno preuzela nadležnosti Ministarstva trgovine i turizma RS.

 UIO radila protiv zakona Izvor: MONDO

Zbog toga je Vlada RS naložila članovima Upravnog odbora UIO BiH iz RS da ukažu na tu činjenicu.

U zaključku Vlade RS navedeno je da je UIO BiH preuzela regulisanje trgovine uljem za loženje, ekstra lakim i lakim specijalnim, što je u nadležnosti Ministarstva trgovine i turizma RS.

Vlada je članovima Upravnog odbora UIO BiH iz RS naložila da zahtijevaju izmjenu Pravilnika o primjeni Zakona o akcizama u BiH i preporučila da prilikom izmjene Pravilnika i drugih normativnih akata koriste iskustva Ministarstva trgovine i turizma RS.

"Pri tome treba da vode računa o ustavnoj i stvarnoj nadležnosti entiteta", piše u zaključku, a prenosi "Glas Srpske".

U zaključku Vlade RS članovima Upravnog odbora nalaže se da se odmah obustavi inspekcijski nadzor UIO BiH i kažnjavanje pravnih lica na području RS zbog regulisanja uslova i načina trgovine uljem za loženje, te vođenja evidencija na način koji je suprotan entitetskim propisima.

Prije donošenja ovog zaključka Ministarstvo trgovine i turizma RS je u informaciji upućenoj Vladi RS navelo da je UIO BiH neovlašćeno preuzela stvarnu nadležnost ovog ministarstva.

"Narodna skupština RS je 30. oktobra 2003. godine donijela zaključak da je saglasna da se nadležnost iz oblasti indirektnog oporezivanja u okviru sistema poreske politike prenese na parlament BiH. Ta saglasnost se nikako ne može protumačiti kao saglasnost za regulisanje prometa robe i vršenje usluga koje i dalje ostaju u nadležnosti RS", navodi se u informaciji.

Prodaja ovog ulja, navedeno je u informaciji, definisana je kroz entitetske propise, a to što radi UIO je u suprotnosti sa odredbama Zakona o akcizama u BiH.

"Pravilnik o primjeni Zakona o akcizama u BiH, koji je u junu usvojio Upravni odbor UIO, a koji definiše način prometa ulja za loženje, registraciju skladišta, vođenje evidencija o prometu ulja za loženje, u suprotnosti je sa entitetskim propisom. Sektor za poreze UIO je, mimo propisa, zahtijevao i objašnjavao subjektima način lociranja i raspored rezervoara", ističe se u informaciji.

Time je, piše u informaciji, došlo do potpunog ignorisanja odobrenja koja su trgovci uljem za loženje pribavili po entitetskom propisu od ovog ministarstva.

"Poslije stupanja na snagu tog zakona pravilnika, Ministarstvu su se javili predstavnici Udruženja vlasnika benzinskih pumpi RS i pravna lica koja se bave prodajom nafte i naftnih derivata tražeći razjašnjavanje nedoumica u vezi sa tim zakonom", ističe se u informaciji. (Srna)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE