• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Švedska: Moguća treća runda Butmira

Švedska, koja predsjedava Evropskom unijom, ocijenila je da će možda biti potrebna i treća runda pregovora u Butmiru.

 Švedska: Moguća treća runda Butmira Izvor: MONDO

Direktor za Balkan pri švedskom Ministarstvu spoljnih poslova, Lars Šmit, izjavio je, u intervjuu radiju Dojče vele, da su politički lideri BiH na sastanku 9. oktobra pokazali konstruktivan pristup i izrazio očekivanje da bi na sljedećoj rundi razgovora, u utorak, moglo da dođe do konkretizacije pitanja, što će, kako je primjetio, voditi ka napretku u evrointegracijama BiH.

Prema njegovim riječima, prve dvije runde razgovora u Butmiru, kod Sarajeva, trebalo bi da budu priprema za odluku o budućnosti Kancelarije visokog predstavnika (OHR), koju u novembru treba da donese Vijeće za implementaciju mira pošto se utvrdi da li su ispunjeni uslovi za zatvaranje te kancelarije.

"Ono što smo sada imali priliku da vidimo u Sarajevu jesu dobre mogućnosti za rješenje tog pitanja. Ali to još nije gotova priča i zato pretpostavljam da će nam biti potrebna nova runda razgovora, dakle Butmir 3, prije nego što se postigne dogovor", ocijenio je Šmit.

On je upozorio da razgovori u Butmiru predstavljaju važan trenutak koji se ne smije propustiti.

"Mi smo vrlo oprezni u traženju najboljeg paketa za BiH, ali i za cijeli region. Dio tog paketa predstavljaju prijedlozi međunarodne zajednice, odnosno EU i SAD, ali drugi dio mora doći od same BiH. Ono što na taj način bude utvrđeno kao dobro za BiH biće dobro i za EU i za SAD i za region", naglasio je švedski diplomata.

Šmit je naglasio da je glavni razlog održavanja razgovora u Butmiru želja međunarodne zajednice da BiH ne zaostane na putu evropskih integracija i ponovio da je prioritet Švedske, kao predsjedavajućeg EU, da se do kraja njenog mandata 31. decembra sve zemlje zapadnog Balkana znatno približe EU. (Tanjug)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE