• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Dodik: Nema nametanja ustavnih rješenja

Premijer RS Milorad Dodik izjavio je da Srpska ni po koju cijenu neće prihvatiti nametanje ustavnih rješenja u BiH.

 Dodik: Nema nametanja ustavnih rješenja Izvor: MONDO

"Krivicu za destabilizaciju prilika u BiH i odgovornost za to snosiće onaj ko bude nametnuo rješenje, a kao odgovor imaće referendum građana RS", naglasio je premijer Srpske i podsjetio da je predstavnicima međunarodne zajednice u Butmiru rekao da je RS zainteresovana da u Ustav BiH uđe pravo naroda entiteta na referendum o svom statusu.

Premijer Dodik je rekao novinarima u Donjem Detlaku kod Dervente, gdje je prisustvovao osvećenju novoobnovljenog hrama Svetog proroka Ilije, da u dosadašnjim razgovorima u Butmiru kod Sarajeva nije ponuđen niti jedan prijedlog, već se, kako je naglasio, nekakvim šatl aktivnost pokušava doći do nekakavog zajedničkog imenitelja.

Predsjednik Vlade RS je rekao da je jasno da ima pokušaja da bude ukinuta zakonodavana nadležnost Doma naroda BiH što, kako je naveo, predstavlja nemoguću misiju.

"Iza toga ide i drugi plan u pravcu ukidanja Doma naroda BiH, a za godinu dana doći će zahtjev za ukidanjem entitetskog glasanja. Jasno ćemo im reći da je to za RS potpuno neprihvatljivo, kao i to da se ovim prijedlozima pokušava legalizovati pravno nasilje visokih predstavnika koji su koristeći Dejtonski sporazum i Ustav BiH nametali razne zakone i prenosili ovlašćenja", naglasio je Dodik.

Premijer Dodik je podsjetio da su mnoge odluke visokih predstavnika godinama skrnavile 49 odsto teritorije RS i naglasio da Srpska traži da ta pitanja budu regulisana na način da se jasno utvrdi entitetska linija razgraničenja.

Dodik je dodao da Federaciji BiH (FBiH) vrši opstrukcije u vezi sa zemljišnim knjigama i pokušava da dođe do modela ustavnih promjena koji bi omogućio preglasavanje Srba u parlamentu BiH čime bi Srbi za pet do šest godina doživjeli sudbinu Hrvata u FBiH.

Prema njegovim riječima, takvi prijedlozi ne mogu ući u Ustav BiH i RS neće prihvatiti legalizaciju pravnog nasilja.

"Tražimo da se u BiH primijeni pravilo kao u složenim zemljama EU, poput Njemačke gdje pokrajine imaju direktan pristup razgovorima sa EU", rekao je premijer Srpske i dodao da ne može Sarajevo razgovarati o zdravstvu i socijalnoj zaštiti RS, već Srpska koja mora biti faktor pregovora.

"Ako to nije slučaj, šta će nam BiH i zašto nam BiH treba", naglasio je Dodik.

On je podsjetio i da FBiH na osnovu ranijih odluka Doma za ljudska prava RS po raznim osnovama duguje Srpskoj trenutno više od 300 miliona KM, ističući da nema razloga da se ide dalje dok ta pitanja ne budu regulisana. (Srna)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE