• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Politički lideri dobijaju prijedlog ustavnih reformi

Političkim liderima u BiH biće ponuđen prijedlog ustavnih reformi koji će sadržavati četiri tačke, kaže švedski ambassador.

 Politički lideri dobijaju prijedlog ustavnih reformi Izvor: MONDO

Ambasador Švedske u BiH Bose Hedberg rekao je da će političkim liderima u butmirskim razgovorima biti ponuđen dokument od četiri tačke o promjenama Ustava BiH, koji je još na usaglašavanju, ali je istakao da to neće biti ni aprilski paket, a ni "Dejton 2".

"Jasno je da EU i SAD traže povećanje broja poslanika u Parlamentarnoj skupštini BiH, kao što je jasno da će se o entitetskom glasanju razgovarati tek u budućnosti", rekao je Hedberg za Radio-televiziju Republike Srpske.

On je ponovio da se treba fokusirati na povećanje efikasnosti i kapaciteta Savjeta ministara i Parlamentarne skupštine BiH.

"Ukoliko sve ispadne dobro 20. oktobra, a nadamo se da hoće, mislim da će to olakšati pokretanje određenih procesa. Od domaćih političara tražimo kompromis za ustavne promjene, kako bi se stvorio efikasniji Savjet ministara i Parlamentarna skupština BiH", rekao je Hedberg.

On je istakao da EU neće da razgovara ni sa jednim nižim nivoom vlasti u BiH, osim sa državnim.

Prema njegovim riječima, političarima iz BiH će biti ponuđeno da u Ustav ugrade odredbe o svim do sada prenesenim nadležnostima sa entiteta na državu - oblast odbrane, indirektnih poreza i bezbjednosti, kao i promjena Ustava u dijelu odredbi koje definišu izbor članova Predsjedništva BiH.

On je potvrdio da je funkcionisanje dvoentitetske BiH sasvim moguće i u EU, po ugledu na Belgiju, Španiju i druge evropske zemlje.

(Srna)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE