• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Kuzmanović ne očekuje nametanje rješenja

Predsjednik RS kaže da ne očekuje da u BiH budu nametnuta rješenja niti bilo kakve sankcije u slučaju neuspjeha "butmirskih razgovora".

 Kuzmanović ne očekuje nametanje rješenja Izvor: MONDO

Predsjednik RS Rajko Kuzmanović je u Donjem Detlaku kod Dervente u subotu naveče rekao je da predstavnici RS u nastavku pregovora u Butmiru 20. oktobra ne mogu prihvatiti razgovor o pitanjima koja zadiru u integritet i suverenost RS.

"Niko nije ovlašten da bilo šta odlučuje mimo Narodne skupštine i parlamentarne skupštine BiH i nadam se da će ovaj posao biti završen u skladu sa zakonom, ustavom i Dejtonskim sporauzmom", kazao je predsjednik RS.

Kuzmanović smatra da politiku BiH vodi međunarodna zajednica, ocjenjujući da je svaki dogovor predstavnika tri konstitutivna naroda bolji od onog koji se nameće sa strane.

Premijer Republike Srpske (RS) Milorad Dodik izjavio je da će biti raspisan referendum ako međunarodna zajednica nametne ustavna rješenja u BiH.

"Krivicu za destabilizaciju prilika u BiH i odgovornost za to snosiće onaj ko bude nametnuo rješenje, a kao odgovor imaće referendum građana RS", kazao je Dodik novinarima u Donjem Detlaku kod Dervente.

On je podsjetio da je predstavnicima SAD i EU na sastanku u Butmiru rekao da je RS zainteresovana da se u Ustav BiH ugradi pravo entiteta na referendum o svom statusu.

Dodik je poručio da će RS "pokušati da bude partner u 'butmirskim pregovorima', ali da ni po koju cijenu neće prihvatiti nametanje ustavnih promjena u BiH".

Prema njegovim riječima, ponuđenim rješenjima nastoji se smanjiti zakonodavna nadležnost Doma naroda parlamenta BiH, poslije čega bi uslijedio drugi plan čiji je cilj njegovo ukidanje, dok bi za godinu dana došao zahtjev da se ukine entitetsko glasanje.

"Jasno ćemo im reći da je za RS to neprihvatljivo, kao i da se ovim predlozima pokušava legalizovati pravno nasilje visokih predstavnika koji su koristeći Dejtonski sporazum i Ustav BiH nametali razne zakone i prenosili ovlašćenja", naglasio je Dodik.

On je ocijenio i da su mnoge odluke visokih predstavnika "godinama skrnavile 49 odsto teritorije RS", dodajući da će tražiti jasno utvrđivanje međuentitetske linije razgraničenja.

Komentarišući sastanak političara iz RS s predsjednikom Srbije Borisom Tadićem u petak, Dodik je kazao da se bez Srbije ne mogu mijenjati bitne odredbe Dejtonskog sporazuma.

"Srbija nije uključena u proces pregovaranja u Butmiru, ali ona podržava Dejtonski sporazum i garant je teritorijalnog integriteta BiH", kazao je on, dodajući da zvanični Beograd smatra da ustavne promjene u BiH nisu moguće bez saglasnosti tri konstitutivna naroda i dva entiteta.

Dodik i Kuzmanović su prisustvovali osvještavanju novoobnovljene crkve Svetog proroka Ilije u Donjem Detlaku kod Dervente.

(Beta)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE