• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

U četvrtak statusna konferencija Zdravku Tolimiru

U Haškom tribunalu će u četvrtak, 22. oktobra biti održana statusna konferencija u predmetu protiv Zdravka Tolimira.

 U četvrtak statusna konferencija Zdravku Tolimiru Izvor: MONDO

Tolimir je bivši pomoćnika komandanta Vojske Republike Srpske (RS) Ratka Mladića za obavještajne poslove i bezbjednost. Optužnica tereti Tolimira za "genocid i druge zločine u Srebrenici i Žepi 1995. godine".

U ponedjeljak će biti nastavljen i glavni pretres u predmetu protiv bivših policijskih zvaničnika RS Miće Stanišića i Stojana Župljanina, optuženih za "zločine nad nesrpskim stanovništvom od aprila do kraja decembra 1992. godine".

U Haškom tribunalu u utorak, 20. oktobra biće održana administrativna rasprava u predmetu protiv predsjednika Srpske radikalne stranke Vojislava Šešelja.

Šešelj se posljednji put u sudnici pojavio 10. septembra, kada je raspravljano o zahtjevu tužilaštva da mu bude nametnut branilac.

Suđenje Šešelju je prekinuto u februaru, na zahtjev optužbe koja je tvrdila da je zbog prijetnji svjedocima ugrožen integritet postupka.

Šešelju je, u međuvremenu, suđeno za nepoštivanje suda, a 24. jula je osuđen na 15 mjeseci zatvora.

Istovremeno je bilo naloženo da se Šešeljeva knjiga, u kojoj je objavljen identitet svjedoka, ukloni sa njegove internet stranice.

Šešelj je uložio žalbu na presudu, a povodom naloga o ukljanjanju knjige, rekao je da nije obavezan da to učini, jer presuda nije pravosnažna.

Lider Srpske radikalne stranke u pritvoru Tribunala nalazi se od dobrovoljne predaje 23. februara 2003. godine. Suđenje je počelo u novembru 2006. da bi ubrzo bilo prekinuto, jer je Šešelj, poslije odluke o nametanju branioca, štrajkovao glađu.

Suđenje je ponovo počelo u novembru 2007. godine, a proces je prekinut u februaru, neposredno pred okončanje dokaznog postupka optužbe.

Prema navodima optužnice, Šešelj se tereti za "zločine nad nesrpskim stanovništvom u BiH, Hrvatskoj i Vojvodini od 1991. do 1993. godine".

Zbog praznika Ujedinjenih nacija, u Tribunalu je u petak slobodan dan.

(Srna)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE