• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Kušner optužio jedan broj grupa na severu Kosova

"Neće biti dozvoljeno da se nasilje proširi i da "po svaku cenu", treba izbeći nove incidente"

 Kušner optužio jedan broj grupa na severu Kosova Izvor: MONDO

Šef francuske diplomatije Bernar Kušner osudio je u utorak nasilje u Kosovskoj Mitrovici, za koje je optužio "jedan broj grupa na severu Kosova i onih koji su došli iz Srbije".

"Ne dozvolimo da jedan broj grupa sa severa Kosova, koje dobro poznajem, i onih iz Srbije, izaziva incidente unutar sada međunarodno priznatih granica (Kosova)", rekao je Kušner na konferenciji za novinare,

Obraćajući se na konferenciji, Kušner se tom prilikom izvinio za termin "međunarodno", pošto "jedan broj zemalja još nije priznao Kosovo".

On je dodao da neće biti dozvoljeno da se nasilje proširi i da "po svaku cenu", treba izbeći nove incidente.

"Međunarodna zajednica se neće ustručavati (da odgovori), iako razumem šta se događa u glavama Srba, koje želim da uverim u svoje prijateljstvo i podršku", istakao je šef francuske diplomatije.

Na pitanje Tanjuga zašto su UNMIK policija i Kfor preduzele akciju u severnoj Kosovskoj Mitrovici, uprkos uspešnim pregovorima srpskog ministra za Kosovo i Metohiju Slobodana Samardzića sa međunarodnim predstavnicima, Kušner je odgovorio da je tokom dve godine bilo vremena za pregovore, ali da oni nisu urodili plodom.

"Sada govorite o pregovorima povodom preuzimanja suda, ali trebalo je misliti o tome tokom svih prethodnih godina, kako da se postigne dogovor i stekne poverenje jednih u druge", rekao je francuski minister.

Kušner je dodao da je to bilo moguće kad je on bio na Kosovu, na čelu UNMIK-a.

On je insistirao da je neophodno zadržati pruženu ruku Srbiji, ocenjujući da većina Srba želi da "okrene stranu i okrene se Evropi".

"Okrenimo se budućnosti, a to je srpska mladost i predsednik Boris Tadić koji je pobedio na izborima i koga pozdravljam. Dakle ima nade i nadam se da će se ona ostvariti na izborima u maju", rekao je on.

Kušner je dodao da će Francuska sve učiniti da omogući Srbiji da što pre uđe u EU, o čemu je razgovarao i sa ministrom inostranih poslova Švedske Karlom Biltom.

"Razgovarali smo o problemima koji treba da budu rešeni, poput viza, bilo za vreme slovenačkog, bilo za vreme francuskog predsedavanja EU", kazao je šef francuske diplomatije.

Kušner je dodao da je "simbolično to što je u vreme dok je Slovenija predsedavajući EU, Kosovo postalo poslednja zemlja iz bivše jugoslovenske federacije koja se odvojila".

(Tanjug)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE