• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Bilt i Štajnberg: Kazniti sve koji su ubijali Srbe

Uslov za nastavak pregovora o promjeni Ustava BiH je kažnjavanje pripadnika Armije BiH koji su učestvovali u ratnim zločinima protiv Srba i Hrvata

 Bilt i Štajnberg: Kazniti sve koji su ubijali Srbe Izvor: MONDO


Ministar spoljnih poslova Švedske Karl Bilt i zamjenik američkog državnog sekretara Džejms Štajnberg postavili su ultimatum vlastima u Sarajevu da odmah počnu sa suđenjima Bošnjacima koji su počinili ratne zločine protiv Srba i Hrvata tokom rata u BiH, saznaje "Press RS".

Sagovornik lista, koji je imao uvid u plan aktivnosti izaslanika EU i SAD kad je riječ o nastavku pregovora o promjeni Ustava BiH, ističe da su Bilt i Štajnberg jasno stavili do znanja bošnjačkim političarima da se u razgovore o budućnosti zemlje mora ući bez krvavih repova iz prošlosti, pogotovo kad je riječ o kažnjavanju ratnih zločina.

Bošnjački lobisti, dodaje izvor "Pressa RS", su u proteklih nekoliko mjeseci na sve načine pokušavali da osujete taj plan. Oni su od svojih obavještajnih službi dobili informacije da su Bilt i Štajnberg namjerili da nateraju Sarajevo da procesuira i zločine nad srpskim i hrvatskim narodom koje je počinila bošnjačka Armija BiH!

"Još krajem 2008. domaći pravosudni organi dobili su zahtjev da počnu intenzivnije da rade na slučajevima ratnih zločina koji su u zastoju! Stranci su bili posebno zainteresovani za rasvjetljavanje predmeta 'Tuzlanska kolona' i 'Naser Orić', koje je vodilo Okružno tužilaštvo u Bijeljini. Međutim, čim su se međunarodni zvaničnici zainteresovali za te slučajeve, bošnjačke tajne službe su izdejstvovale preusmjeravanje tih predmeta u nadležnost Tužilaštva BiH, jer su bili sigurni da će ih to tužilaštvo zapostaviti", kaže izvor lista.

On ističe da su namjere stranih diplomata da pokrenu stvari sa mrtve tačke u dobroj mjeri osujećene, jer od dana kada je Tužilaštvo BiH preuzelo pomenute slučajeve nije urađeno apsolutno ništa na daljoj istrazi.

"Podizanje optužnice protiv Izeta Smajića u slučaju 'Tuzlanska kolona' bio je samo blijed pokušaj da se javnosti zamažu oči. Uprkos kategoričkom odbijanju bošnjačkih političara da se razgovara o zločinima takozvane Armije BiH nad Srbima i Hrvatima, međunarodni izaslanici (naročito Karl Bilt) neće tako lako odustati od toga", kaže sagovornik "Pressa RS".

U bijeljinskom Okružnom tužilaštvu potvrdili su za "Press RS" da je slučajeve "Tuzlanska kolona" i "Naser Orić" Tužilaštvo BiH preuzelo u redovnoj proceduri.

Izvršni sekretar Saveza nezavisnih socijaldemokrata Rajko Vasić kaže da BiH ne može napredovati ako se ne reši pitanje svih ratnih zločina. On, ipak, ističe da ne vjeruje da će biti pritiska na Bošnjake da očiste svoje dvorište.

"Ne postoji ni teoretska šansa da Bošnjaci na to pristanu, jer se time ruši cijela njihova koncepcija i cijela ideologija koja počiva na tezi da su oni žrtve i da su mnogo propatili, a da su Srbi glavni krivci i zločinci. Oni na takav scenario ne bi pristali ni po cijenu raspada BiH. Postoji mogućnost da su sve te najave samo u funkciji podmićivanja Srba kako bi pristali na neke ustupke i kako bi bila otvorena razna pitanja, a što se i najavljuje ovih dana", ističe Vasić za "Press RS".

Sagovornik "Pressa RS" iz diplomatskih krugova u Sarajevu ističe da je švedski šef diplomatije Karl Bilt ostao bez teksta kada je čuo da se Željko Knez, koji je osumnjičen za ratni zločin u predmetu "Tuzlanska kolona", nalazi na visokoj funkciji u kabinetu predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Željka Komšića.

"Bilt donedavno nije znao za taj podatak i bio je frapiran tim saznanjem. S druge strane, Komšić u diplomatskim krugovima ionako važi za šarlatana čija je jedina uloga da napada Srbe. Njega, u stvari, niko ne shvata ozbiljno", tvrdi sagovornik Pressa RS.

(MONDO)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE