• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Ingliš: Uskoro paket ustavnih promjena

Paket ustavnih promjena u BiH koji predlaže međunarodna zajednica uskoro će biti predat liderima stranaka, izjavio Čarls Ingliš

 Ingliš: Uskoro paket ustavnih promjena Izvor: MONDO


Američki ambasador u Bosni i Hercegovini Čarls Ingliš izjavio je da će paket ustavnih promjena u BiH koji predlaže međunarodna zajednica uskoro biti predat liderima stranaka i ocijenio da je on dovoljno sveobuhvatan da zemlju izvede na evropski put.

Paket ustavnih promjena će uključiti "rješavanje pitanja potrebnih za transformaciju kancelarije Visokog predstavnika u kancelariju EU, kao i ustavne promjene koje će omogućiti da se ubrzaju pregovori sa Unijom i NATO", rekao je Ingliš.

On je u nedjelju naveče u izjavi za Federalnu televiziju (FTV) istakao da bi BiH, poslije uspješnih pregovora u Butmiru, trebalo da ima efikasniju zakonodavnu i izvršnu vlast s ciljem ubrzavanja procesa donošenja odluka.

FTV je objavila da se u ponedjeljak u Sarajevu očekuje dolazak evropskog komesara za proširenje Olija Rena i švedskog ministra spoljnih poslova Karla Bilta koji bi u utorak trebalo zajedno sa zamjenikom američkog državnog sekretara Džejmsom Štajnbergom da učestvuju u nastavku pregovora o reformama u BiH sa domaćim političarima, prenijela je agencija Hina.

Na prvom sastanku u Butmiru, 9. oktobra, evropski i američki zvaničnici predstavili su liderima političkih stranaka u BiH načela potrebna za ubrzanje reformi na putu BiH ka evroatlantskim integracijama. Tada učesnicima sastanka, međutim, nije predstavljen nikakav dokument.

(MONDO/Tanjug)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE