• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Čeko: Vlada prisvaja narodni novac

Vlada RS ponaša se kao da je novac u budžetu samo njen, kao da ne pripada svim građanima, tvrdi glavni revizor RS Boško Čeko.

 Čeko: Vlada prisvaja narodni novac Izvor: MONDO

"Vlast treba da shvati da je novac iz budžeta i sa računa od privatizacije i sukcesije vlasništvo svih poreskih obveznika. Račune o trošenju novca treba da polažu Narodnoj skupštini RS i da svaku odluku obelodane u javnosti", kaže Čeko.

Mišljenje revizora je da Vlada novac sa eskrou računa koristi za one stvari za koje nije trebalo - za budžetsku potrošnju i to bez saglasnosti NSRS. On podsjeća da je zakonom bilo definisano da se novac sa eskrou računa koristi za razvoj, proizvodnju i za materijalne troškove Direkcije za privatizaciju. U 2006. promijenjen je zakon i uopšte nije definisano u koje svrhe se može koristiti novac od privatizacije.

"U 2007. novac je korišćen i vraćan. Međutim, u 2008. Vlada u različite svrhe masovno odobrava isplate sa računa za privatizaciju, a ne zna se kako će i da li će novac biti vraćen", kaže Čeko u intervjuu "EuroBlicu".

Govoreći o negativnom izvještaju za Investiciono-razvojnu banku RS, čiji pojedini članovi Odbora za reviziju smatraju da izveštaj nije trebalo da bude negativan, glavni revizor RS kaže da su to političke rasprave i njima ne želi da učestvuje.

"Iznenađen sam reakcijom Ministarstva finansija jer ono ne treba da reaguje samo na negativne, nego i na izvještaje sa rezervom zbog poboljšanja finansijske discipline. Negativan izvještaj za IRB smo dali na bazi nalaza, metodologija i vodiča za reviziju, a ne na paušalnoj osnovi. Činjenica je da su IRB i njena dva fonda kupila poslovni objekat od privatnika koji nije uradio posao. Činjenica je i da je moja služba do sada dostavila više od 460 izvještaja, a članovi Odbora za reviziju su na sjednici prvi put pitanja postavljali uglavnom nama, a najmanje klijentu", ističe Čeko dodajući da je za njega marka iste vrijednosti kao i sto miliona maraka i ima pravo da to ispita i ukaže na greške.

Na pitanje da li se promijenio odnos sadašnje vlasti tj. nekadašnje pozicije prema radu revizora, Čeko kaže da u velikom broju revizorske izvještaje uvijek podržava opozicija i zahtjeva sprovođenje naših preporuka. Međutim, kako kaže, problem je to što se ta opozicija isto ponaša kad dođe na vlast.

"Vrlo sporo uspostavljaju finansijsku disciplinu. Utisak je da se izveštaji koriste samo za ostvarivanje moći i da se dođe na vlast. Mi ne navijamo ni za poziciju ni za opoziciju. Mi smo nezavisna institucija koja ima zadatak da utiče na finansijsku disciplinu", zaključuje Čeko.

(MONDO)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE