• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Poslanici ne znaju da pošalju mejl?!

Na prste jedne ruke mogu se nabrojati poslanici kojima je Internet "jedan od alata” za svakodnevno obavljanje posla.

 Poslanici ne znaju da pošalju mejl?! Izvor: MONDO

Korišćenje računara i Interneta uglavnom je strano poslanicima starog kova jer je to "nešto u šta se mladi mnogo bolje razumiju”. Ipak, i oni mlađi, bez obzira na zavidno znanje u korišćenju novih tehnologija, više vole da im se, recimo, skupštinski materijali dostavljaju u pisanoj formi "jer se u politici ne može mahati disketama i CD-ovima, već mora postojati papir”.

Poslanik SDS Vukota Govedarica kaže za "Blic" da svakodnevno koristi Internet i to uglavnom za traženje interesantnih podataka koji mu koriste za rad u Skupštini ili "prelistavanje” sajtova dnevne štampe. Što se tiče rada na računaru, priznaje da "više voli da piše ručno, nego da udara po tastaturi”.

”Mladi lavovi iz SNSD uglavnom nose laptope i koriste ih u skupštinskoj sali, ali bojim se više za igrice, nego za ozbiljan rad.

Čim Narodna skupština Srpske postavi materijale na svoj sajt, koristim ih i u saradnji sa nadležnim odborima stranke pošaljem im materijale kako bi i oni mogli da ih pročitaju i upute neke sugestije”,  kaže Govedarica.

Mladi poslanici iz SNSD uvjeravaju kako za vrijeme skupštinskih zasjedanja ne igraju igrice već laptopove koriste za praćenje dešavanja mimo sale, izvještavanje medija o radu NS RS, komuniciranje sa kolegama iz stranke koji nisu u sali ili stručnjacima iz pojedinih oblasti, kako bi dobili dodatne podatke za raspravu.

”To što kolege iz SDS ne koriste prednosti Interneta u skupštinskoj sali - to je njihov problem. Predlažem kolegi Govedarici da jednom zamoli Pericu Rajčevića da sjedne na njegovo mjesto, tj. pored mene, pa neka gleda šta radim“, odgovara poslanik SNSD.

Nikola Baštinac, koji je jedan od rijetkih poslanika koji i sa građanima komunicira posredstvom mejla, ima svoj blog i pojavljuje se kao autor na pojedinim portalima.  Međutim, kao i većina njegovih kolega, skupštinske materijale prima u pisanoj formi jer ih tako, kaže, mnogo lakše iščitava.

”Mislim da veliki broj poslanika, bar u mom klubu, koristi Internet, dok ima i jedan broj onih kojima je to još nešto apstraktno i čudno“, kaže Baštinac. I opozicionar Novo Grujić iz SRS RS takođe negoduje što vladajući poslanici "imaju privilegiju” da koriste laptopove.

”Njima je dozvoljeno unošenje laptopova, a nas niko nije ni obavijestio da imamo tu mogućnost, što je očigledna diskriminacija opozicionih poslanika “, kaže Grujić, koji apeluje da novinari istraže zašto je to tako.

On priznaje da ne koristi mogućnosti Interneta u velikoj mjeri, već uglavnom za praćenje sajtova štampanih i elektronskih medija. Skupštinske materijale takođe dobija u pisanoj formi “jer mu se čini da mu je tako lakše i jednostavnije čitati”.

Poslanik SBiH Muharem Murselović priznaje da je informatički nepismen, ali mu "omladina prikupi potrebne informacije”.

“Iskreno, nepismen sam u tom pogledu, ali sam i pomalo lijen za dodatno edukovanje. Mlade natjeram da mi pronađu informacije na tim internet portalima ili kako ih oni već zovu", kaže Murselović. 

(MONDO)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE