• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Građani dobili prve biometrijske pasoše

Izdavanje biometrijskih pasoša počelo u ponedjeljak u pet gradova BiH. Nikola Špirić ocijenio da je ovo značajan dan za BiH.

 Građani dobili prve biometrijske pasoše Izvor: MONDO

Agencija za identifikacione dokumente, evidenciju i razmjenu podataka BiH (IDDEEA) počela je u ponedjeljak sa izdavanjem biometrijskih pasoša u pet gradova BiH, čime je ispunjen jedan od glavnih uslova za liberalizaciju viznog režima.

Prvog dana pasoše je dobilo 427 građana u Banjaluci, Travniku, Zenici, Sarajevu i Istočnom Sarajevu, a specimeni (reprezentativni uzorci) pasoša uručeni su na promociji u Banjaluci predsjedavajućem Savjeta minisara BiH Nikoli Špiriću, ministru civilnih poslova BiH Sredoju Noviću i premijeru Federacije BiH Mustafi Mujezinoviću.

"Danas je transportovano 427 personalizovanih putnih isprava, a do 11.00 časova primljeno je 2.114 zahtjeva", precizirao je direktor IDDEEA Siniša Macan na promociji početka izdavanja biometrijskih pasoša u Banjaluci.

On je dodao da će svi građani koji su od četvrtka predali zahtjev u toku ove ili naredne sedmice dobiti biometrijski pasoš, i pojasnio da je osnovna razlika novih u odnosu na stare pasoše u tome što je sigurnost znatno veća, a mogućnost zloupotreba svedena na minimum.

Nikola Špirić izjavio je da je izdavanje biometrijskih pasoša bio jedan od najbitnijih uslova za liberalizaciju viznog režima za građane BiH i izrazio nadu da će Evropska komisija primijetiti ovaj uspjeh BiH.

Špirić je rekao da je Savjet ministara, bez obzira na sve slabosti, pokazao ozbiljnost kada je riječ o ispunjavanju uslova za liberalizaciju viznog režima, što iz dana u dan pokazuje.

"Nadam se da će Evropska komisija primijetiti uspjeh BiH. Volio bih da su današnjoj promociji prisustvovali oni koji u ime međunarodne zajednice govore kako je ovo bitno za građane BiH i drugi, koji bi trebalo da pokažu ozbiljnost kada je riječ o biometrijskim pasošima", rekao je Špirić.

On je napomenuo da je njegov cilj bio da učini sve da građani budu stavljeni na "bijeli šengen sa građanima zemalja iz regiona" i apelovao je da se ovaj zajednički uspjeh promoviše na novi način, jer je sada vrijeme kada "zemlji treba novi optimizam".

Špirić se zahvalio Ministarstvu civilnih poslova BiH i ministru Sredoju Noviću na preduzetim aktivnostima, te Agenciji za identifikaciona dokumenta, evidenciju i razmjenu podataka i svima koji su učestvovali u tome da se dođe u priliku da se prisustvuje promociji, istakavši da je ovo značajan dan za građane BiH.

Ministar civilnih poslova BiH Sredoje Nović izjavio je da očekuje da će Evropska komisija imati razumijevanja za BiH i da će ispuniti obećanja da su biometrijski pasoši ključ za bezvizni režim.

"Sačekaćemo da vidimo je li to zaista tako", rekao je Nović i pozvao entitetske parlamente da što prije usvoje zakone o elektronskom vođenju matičnih knjiga.

"Svaki izgovor za njihovo neusvajanje biće atak na izdavanje biometrijskih pasoša, odnosno na mogućnost dobijanja negativne ocjene Evropske komisije koja bude poslala svoje eksperte da sve to utvrđuje", precizirao je Nović.

Nović je rekao da je u sistem uvezano 160 institucija na 320 lokacija, te da je BiH uspjela uvesti nove pasoše za rekordno kratko vrijeme.

Premijer Federacije BiH Mustafa Mujezinović rekao je da je ovaj korak jedan od najvažnijih na pravcu pomoći privredi i poslovnim ljudima.

"U momentu kada budemo u potpunoj liberalizaciji viznog režima, mislim da će oni imati najviše koristi, a mislim da će i EU imati koristi jer mnogi ljudi odustaju od poslovnih putovanja i poslova, zbog procedura koje danas moraju proći", kaže Mujezinović.

Bijeli šengen več sljedeće godine?

Specimene biometrijskih pasoša BiH dobili su i komesar za proširenje EU Oli Reni i šef Delegacije Evropske komisije u BiH Dmitris Kurkulas, a Ren je primajući svoj primjerak od Nikole Špirića ocijenio da bi BiH već naredne godine mogla da se nađe na "bijeloj šengen listi".

“To što je BiH počela sa izdavanjem biometrijskih pasoša pozitivno je, ali sada se svi zajedno moramo potruditi da se ovakvi pasoši ne nađu u pogrešnim rukama. Mi ćemo izvršiti sve potrebne provjere, i ukoliko BiH ispuni i ostale uslove potrebne za liberalizaciju viznog režima, u toku naredne godine postoji realna mogućnost da se nađe na 'bijeloj' šengen listi. Doneseni su i mnogi bitni zakoni, ali nije dovoljno samo ih donijeti, već ih je potrebno i adekvatno sprovoditi”, rekao je Ren.

(Srna/MONDO)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE