• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Karadžićevo razočarenje početkom suđenja

Bivši predsjednik Republike Srpske Radovan Karadžić "veoma je razočaran" odlukom o skorom početku suđenja.

 Karadžićevo razočarenje početkom suđenja Izvor: MONDO

Haški Tribunal je prošle sedmice odbacio njegov posljednji zahtjev za odgađanje početka suđenja i naredio da proces počne 26. oktobra.

”Zabrinut je jer počinje suđenje koje je jedna strana pripremala 14 godina, dok on nije imao ni vremena da pročita materijale koje su mu oni dostavili", rekao je Karadžićev pravni savjetnik Piter Robinson.

Tužilaštvo Haškog tribunala podnijelo je skraćenu konačnu verziju optužnice protiv Karadžića, kako bi se proces pojednostavio, a suđenje ubrzalo.

 Sud je naredio Tužilaštvu da podnese "revidiranu" ili "operativnu" optužnicu nakon usvajanja prijedloga samog Tužilaštva da se optužnica skrati prije suđenja, koje počinje 26. oktobra.

Karadžić je i dalje optužen u 11 tačaka za ratne zločine i zločine protiv čovječnosti, uključujući dvije tačke za genocid počinjen tokom rata u BiH, ali je u novoj verziji optužnice smanjen broj mjesta i opština u kojima su se prema optužnici dešavali zločini i incidenti.

Konačna verzija dokumenta ima 69 stranica, uključujući dopune. Karadžić odbacuje sve optužbe, a u prethodnih 10 mjeseci bezuspješno je pokušavao da odgodi početak suđenja, uz obrazloženje da nije imao dovoljno vremena za pripremu.

Suđenje će početi uvodnom riječi Tužilaštva, za koju su odvojena dva dana. Karadžić, koji sam zastupa sebe, takođe će imati dva dana za svoju uvodnu riječ. (Srna)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE