• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Opozicija: Butmir - početak kraja RS!

Predstavnici opozicionih političkih stranaka Srpske ocijenili su da srpski predstavnici ne bi trebalo da učestvuju u nastavku "butmirskih razgovora".

 Opozicija: Butmir - početak kraja RS! Izvor: MONDO

Opozicija smatra da bi razgovori mogli značiti početak kraja RS.

"Učešćem na sastanku u Butmiru, RS se ukrcava na voz koji vozi ka krajnjoj stanici - njenom ukidanju, i na tom putu već sada je najavljeno više usputnih stanica", kazao je novinarima predsednik Srpske demokratske stranke  Mladen Bosić.

Prema njegovim riječima, prva od tih usputnih stanica je ukidanje entitetskog glasanja.

Srpska radikalna stranka RS (SRS RS) upozorila je političke lidere iz RS koji učestvuju u pregovorima u Butmiru da nemaju mandat da bilo šta obećavaju ili potpisuju, ističući da se svaka izmena Ustava mora razmotriti u Narodnoj skupštini "uključujući i neotuđivo pravo građana da se izjasne o pitanjima od vitalnog nacionalnog značaja".

SRS RS je poručila da neće prihvatiti nijedan predlog ustavnih promjena koji bi mogao ugroziti slobodu i ravnopravnost RS i srpskog naroda u BiH.

Ta stranka u saopštenju za javnost odbacila je mogućnost redukcije ili ukidanja entitetskog glasanja i dvodomne parlamentarne strukture u kojoj je zakonodavna uloga Doma naroda zaštitni mehanizam koji obezbeđuje ravnopravnost naroda u BiH.

SRS RS još je navela da je za nju neprihvatljivo uspostavljanje Vlade BiH, kao i uspostavljanje funkcije predsednika i dva potpredsednika BiH.

Federalna televizija javila je prethodno da su političke stranke u BiH preuzele "paket" mjera koje predlažu SAD i Evropska unija, uz obrazloženje da bi se time obezbedila brža integracija BiH u EU.

Suština dokumenta su ustavne promjene, a "paket" sadrži većinu propalog aprilskog paketa, proširenje nadležnosti Ustavnog suda BiH, moratorijume na državnu imovinu, navela je FTV.
(MONDO/agencije)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE