• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

"Montirana" spomen ploča Tadiću na Palama!

Direktor škole "Srbija" sa Pala Neđo Ždrale demantovao je postojanje ploče u čast predsjednika Srbije Borisa Tadića.

 "Montirana" spomen ploča Tadiću na Palama! Izvor: MONDO

Tekst pod naslovom "Ko to ne zna ćirilicu?" uz fotografiju navodne table, objavljen je 28. septembra na sajtu Moj portal. Uz njega objavljena je fotografija navodne ploče, napuknute, sa zarđalim šrafovima i sa nekoliko gramatičkih grešaka.

U tekstu se navodi da je iza Borisa Tadića na Palama "ostala tabla zahvalnog kolektiva OŠ "Srbija", na kojoj je pisalo: "Ovu školu otvorio je najveći srpski sin Boris Tadić. Da u nju idemo i naučimo pisat ćirilce. Hvala mu. Radni kolektiv OŠ "Srbija" Pale".

"Možda bi bilo dobro da prije svih, radni kolektiv novootvorene škole obnovi gradivo, pa tek onda da uče djecu ovom bosanskohercegovačkom pismu, koje je ravnopravno sa latinicom za koju se nadamo da neće biti izbačena iz školskog programa u zanosu zahvalnosti... ", pisao je "Moj portal".

Direktor "Srbije" Neđo Ždrale kaže da je u pitanju fotomontaža.

"To je klasična dezinformacija, jer lijepo na ulazu sa dvije strane i na dva pisma stoji natpis o kakvoj se instituciji radi. To je, ujedno, i jedini natpis tog tipa na ovoj školi. Nema nikakve spomen ploče Borisu Tadiću i ta fotografija je potpuna glupost. Pozivam svakog ko želi neka dođe pred Osnovnu školu "Srbija" na Palama i lično se uvjeri da takva ploča nikad nije postojala", rekao je Neđo Ždrale za Frontal.RS.

Ždrale kaže da su se u cijelu priču uključili I ljudi iz OHR-a.

"Ja znam za tu montiranu fotografiju već odavno i vjerujte da sam počeo da izbjegavam razgovore sa federalnim medijima, jer o otvaranju jedne škole izvještavaju bez i malo profesionalizma. Zvali su me odmah i iz OHR da provjere taj navod. Pošto su već uspjeli i da pronesu priču kako ja učenicima u školi dijelim propagandni materijal, što je takođe besmislica, i za to su usput priupitali iz OHR-a. To su, naravno, sve potpune neistine", pojasnio je Ždrale.

Stručnjaci za fotografiju su rekli da je spomen ploča fotografisana odozdo, te da njenu perspektivu ne slijede očigledno monitrana slova sasvim neprimjerenog fonta, koji nije povrijeđenog integriteta čak ni na samoj pukotini.

"Svakako da bi bilo iznenađujuće da "najvećem srpskom sinu" kolektiv osnovne škole daruje napuknutu ploču, uvrnutu zarđalim vijcima i bez da su zovnuli nekog iz četvrtih razreda da provjeri gramatiku i pravopis. Na stranu to što protokol Borisa Tadića ne bi gledao blagonaklono na ovakav performans, te da vlasti RS uz krajnje agresivne i neprimjerene pokušaje kreiranja krize zbog razvijanja prijateljskih odnosa sa Srbijom (garantovanih Sporazumom o specijalnim i paralelnim vezama), ne bi sebi dopustile luksuz jednog ovakvog autogola", zaključuje Frontal.rs. (MONDO)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE