• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Butmir: Šta je Bilt obećao Dodiku?

U vojnoj bazi u Butmiru kod Sarajeva nastavljeni razgovori predstavnika SAD i EU sa liderima vodećih partija u BiH. Prethodio susret Bilt-Dodik!

 Butmir: Šta je Bilt obećao Dodiku? Izvor: MONDO

Uoči početka novih pregovora, švedski šef diplomatije Karl Bilt razgovarao sa liderom SNSD-a Miloradom Dodikom.

Dodik je rekao da je dobio garancije da na sastanku neće biti nametanja rješenja.

"Ponuđeni prijedlog nije po principu `uzmi ili ostavi`, kako je rečeno dan ranije, što smo mi i ostavili", rekao je  Dodik.

Ponovio je da ponuđeni prijedlog promjena ne može da bude osnov za pregovore jer ima antidejtonski karakter.

"Možemo da razgovaramo o nekim detaljima nanovo, ali ovo ne može da bude osnov za razgovore jer se dramatično mijenja način odlučivanja u BiH, što je neprihvatljivo", izjavio je Dodik nakon razgovora koji je obavljen u sjedištu Evropske komisije u Sarajevu.

Još je naglasio da Republika Srpska uvažava interese Amerike i Evrope, ali da su ponuđeni prijedlozi ono što su, kako je ocijenio, iskukali bošnjački predstavnici tražeći da se mijenja način odlučivanja u parlamentu, Savjetu ministara i Predsjedništvu.

"Žao mi je što nije uvaženo ništa od onoga što je predlagano i što smo bili spremni da uradimo. Mi nećemo odustati ni od kakvih razgovora jer nam nije neugodno da kažemo stav o svemu", dodao je lider SNSD-a.

Dodik je ponovio da osnovne konture u BiH ne mogu biti narušene i da ona može biti samo onakva kako se dogovore narodi koji žive u BiH.

"Spremni smo da razgovaramo o imovini i da riješimo pitanje zatvaranja OHR-a, ali ako neko želi da OHR stane, nama ne smeta. Jasno smo rekli, svako nametanje rješenja iz OHR-a znači istog trenutka raspisivanje referenduma", poručio je Dodik.

Prema njegovim riječima, to znači da referendum ne raspisuje RS, nego visoki predstavnik u BiH.

Dodik je najavio da će butmirski sastanak napustiti u 15.30 časova zbog ranije najavljenog puta u Beograd.

Karl Bilt, ministar inostranih poslova Švedske, koja predsjedava EU, potvrdio  je nakon razgovara sa  Miloradom Dodikom da ponuđeni prijedlog butmirskog sastanka nije po principu "uzmi ili ostavi".

"To nije prijedlog uzmi ili ostavi. Svaki dogovor koji ima parlamentarnu podršku prihvatljiv je i nama", poručio je Bilt.

Bilt je pojasnio da su predstavnici SAD i EU u paketu predstavili svoje procjene šta bi bio racionalan kompromis i dodao da se međunarodna zajednica neće protiviti ako postoji drugi racionalan kompromis.

"Ključno pitanje nije da politički lideri razgovaraju sa strancima. Trebalo bi manje da govore sa strancima, a više između sebe i to bi bio moj savjet", rekao je Bilt.

Prema njegovim riječima, u nekom narednom periodu domaći političari u BiH će morati da postignu kompromis da bi zemlja krenula naprijed.

"Imate usijanje nacionalne retorike, nakon čega slijedi kriza, a nakon toga opet kompromis. Nažalost, mislim da je to put kojim će BiH nastaviti da napreduje iako presporo", ocjenio je Bilt.

Zamjenik državnog sekretara Džejms Štajnberg očekuje sadržajne razgovore, nakon što su politički lideri dali različite prijedloge i izjave.

Nakon sastanka sa predsjednikom SNSD-a Miloradom Dodikom, Štajnberg je rekao da će "sačekati da vidi šta će se desiti na sastanku u Butmiru".

Ni Silajdžić neće paket

Stranka za BiH na plenarnoj sjednici odbila ponuđeni butmirski paket, izjavio je lider te stranke Haris Silajdžić.

Rekao je da kada je riječ o ustavnim promjenama, Stranka za BiH smatra da nije ispoštovan minimum i da nema dovoljno elemenata da se tako nešto prihvati.

“Demokratska BiH je oštećena i zato mi to ne možemo da prihvatimo”, rekao je Silajdžić i istakao da je u paketu osnovni problem entitetsko glasanje.

Silajdžić je rekao da se butmirski pregovori obavljaju po komisijama, od kojih jedna grupa razmatra pitanje promjene Ustava, a druga državnu imovinu.

Prema njegovim riječima, tolerisanje kršenja Dejtonskog sporazuma dovelo je BiH u sadašnju situaciju.

“Za Stranku za BiH maksimum predstavlja demokratska država sastavljena od regija na ekonomskoj bazi”, dodao je Silajdžić.

Komentarišući izjavu lidera SDA Sulejmana Tihića da su u BiH mogući sukobi, Silajdžić je rekao da ne misli da je to realno.

Predstavnici SAD i EU sa liderima vodećih političkih partija u BiH počeli su oko 10.30 časova u Butmiru kod Sarajeva razgovore s ciljem uspostavljanja funkcionalnijih institucija na državnom nivou kako bi BiH mogla da napreduje ka evroatlantskim integracijama.

Na dnevnom redu nove faze pregovora trebalo bi da se nađu tri teme - vojna  i državna imovina, te nacrt amandmana na Ustav BiH.

Ovaj sastanak nastavak je prethodnog koji je održan 9. oktobra, a s ciljem uspostavljanje funkcionalnijih institucija na državnom nivou kako bi BiH mogla da napreduje ka evroatlantskim integracijama.

Oli Ren: Rizično odbijanje paketa


Evropski komesar za proširenje Oli Ren upozorio je u Sarajevu da BiH odbijanjem butmirskog paketa rizikuje da ostane samo u pridruženom, a ne punopravnom članstvu EU.

"Političari u BiH treba da budu svjesni da je ovo važan trenutak za zemlju. Ako ne bude napretka u ispunjenju uslova za tranziciju OHR-a, te ustavnoj evoluciji, koja će zemlju učiniti kredibilnom prvo za kandidatski status, a potom i punopravno članstvo, onda zemlja rizikuje da ostane u nekoj vrsti pridruženog članstva, na šta se odnosi Sporazum o stabilizacaiji i pridruživanju, a koji ne implicira punopravno članstvo", rekao je Ren.

Evropski komesar Oli Ren i zamjenik američkog državnog sekretara Džejms Štajnberg, poručili su da BiH mora provesti neophodne reforme ukoliko želi da nastavi  proces pridruživanja EU i NATO-u.

"Paket će obuhvatiti pitanja koja će omogućiti državi da ima nadležnosti da efikasno ispunjava uslove za članstvo u EU i NATO-u. Ovo je paket i nemoguće je uzeti jedan njegov dio, a drugi odbaciti. Riječ je o izbalansiranom prijedlogu", rekao je Štajnberg.

Ren je odbacio svaku mogućnost da dogovor obuhvati samo uslove za gašenje OHR-a bez ustavnih promjena i naglasio da je suština pregovora dogovor o paketu reformi neophodnih za napredak zemlje, a ne da svaka od stranaka uzme ono što joj odgovara, pišu "Nezavisne novine".

"BiH rizikuje da ostane iza svih zemalja u regionu, a to ne smijemo dopustiti. Ovo je ključni momenat za zemlju, jer teško će BiH u skorijoj budućnosti imati ovakvu priliku. Slijede izbori i svjesni smo da to nije period dobar za razgovore, a potom slijedi i formiranje vlasti", istakao je Ren.

Štajnberg je naglasio da ponuđeni paket donosi korist svima u BiH, zbog čega je vrijeme da se političari izdignu iznad pojedinačnih interesa.

"Razgovaraćemo o problemu entitetskog glasanja, kao i svim ostalim segmentima koji blokiraju procese u zemlji", istakao je Štajnberg.

Razgovore sa liderima na drugom sastanku, vodi zamjenik američkog državnog sekretara Džejms Štajnberg, šef diplomatije Švedske, predsjedavajuće EU, Karl Bilt i evropski komesar za proširenje Oli Ren, čiji su ekspertski timovi prošle sedmice vodili intezivne razgovore sa predstavnicima stranaka koje učestvuju u pregovorima.

Novi protest pod maskama

Pod parolom “Nama je i ovako dobro”, članovi Udruženja "Akcija građana" okupili su se, na prilazu bazi Butmir sa gumenim maskama domaćih i međunarodnih političara kojima se karikiraju tekući pregovori o ustavnoj reformi u BiH.

Kako je ranije najavljeno, akcijom pod nazivom "Butmir dva - povratak u budućnost" ovo udruženje želi da ukaže da bi ovakve teme i razgovore trebalo voditi u parlamentima, a ne u kafanama i vojnim bazama.

"Ako nekoliko političara okupljenih na sastanku u Butmiru donose sve važne odluke, građani pitaju zašto plaćaju 13 parlamenata u BiH trošeći na to 60 miliona KM godišnje", navodi se u saopštenju ovog udruženja.

(MONDO)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE