• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Suđenje Šešelju: Iskaz preživelog sa Ovčare

Šešelj je optužen za zločine u Hrvatskoj, Vojvodini i BiH 1991-93, i streljanje oko 200 Hrvata na Ovčari koje su počinili dobrovoljci SRS

 Suđenje Šešelju: Iskaz preživelog sa Ovčare Izvor: MONDO

Iskazom svedoka Emila Čakalića, tužioci su na suđenju Vojislavu Šešelju pred Haškim tribunalom nastavili izvođenje dokaza o zločinu nad hrvatskim zarobljenicima na farmi Ovčara kod Vukovara u jesen 1991.

Lider SRS optužen je za zločine nad nesrbima u Hrvatskoj, Vojvodini i BiH 1991-93, uključujući i streljanje oko 200 Hrvata na Ovčari koje su po optužnici počinili dobrovoljci SRS.

Pre nego što je Čakalić počeo da svedoči, Šešelj je ponovio da ne osporava da je na Ovčari počinjen zločin nad zarobljenicima, ali da negira umešanost dobrovoljaca radikala.

Čakalić je opisao kako je sa drugim hrvatskim muškarcima koji su učestvovali u odbrani Vukovara, a koje je JNA zatekla u vukovarskoj bolnici pošto je zauzela grad 18. novembra 1991, dva dana kasnije prebačen na farmu Ovčara.

Tokom kratkog zadržavanja u lokalnoj kasarni, srpski doborovljci, među kojima je bilo i meštana, pretili su im da će ih sve pobiti, kazao je svedok.

Kada su stigli na Ovčaru, na izlazu iz šest autobusa i putem do hangara, u koji im je naređeno da uđu, zarobljenici su prebijeni, a na ulazu su morali da ostave i sve vrednije stvari, rekao je svedok.

To su, po Čakaliću, činili vojnici u uniformama JNA, "nekompletni, nije bila prava vojska".

U hangaru, svedok je kao jednog od "četnika" koji su prebijali zatvorenike prepoznao Milana Bulića iz Vukovara, koga je od ranije poznavao.

"Bulić je nosio četničku kapu i kokardu... Udario me je nekom metalnom šipkom i slomio dva pršljena na vratu", izjavio je Čakalić, napominjući da je protiv Bulića svedočio na suđenju u Beogradu optuženima za zločin na Ovčari.

Čakalić je posvedočio da je bio očevidac kada su Bulić i drugi u hangaru do smrti tukli zarobljenog Damjana Samardžiju.

Na pitanje predsedavajućeg sudije Žana-Kloda Antonetija šta podrazumeva pod "četnicima", svedok je odgovorio "jedinice koje su mnogima nanele teška zla".

Upitan od sudije ko je "četnicima" komandovao i odakle su došli, Čakalić je odgovorio da ne zna.

Svedok je, međutim, izjavio da je njega spasao jedan drugi "četnik" koga je od ranije poznavao, a koji se zvao Stevan Zorić.

"Ušao je u četničkoj odori i rekao mi: 'Ajde, bre, Emile izlazi'. Ja sam odgovorio da neću jer će me ubiti, a on je kazao da neće, nego da će da me spase, zato što sam mu jednom učinio dobro..Tako je i bilo", rekao je Čakalić.

Sa još šestoricom zarobljenika, izvedenim iz hangara, među kojima po njegovoj tvrdnji bio i jedan Srbin, Čakalić je zatim sa Ovčare vraćen u Vukovar, gde je, kako je rekao, bio zatvoren u "sobi smrti" u preduzeću Velepromet iz koje su Srbi koje je iz viđenja poznavao izvodili i ubijali zarobljenike.

Iz Veleprometa, hrvatske zarobljenike na kraju je izveo jedan oficir JNA koji ih je autobusima prebacio u kasarnu, posvedočio je Čakalić.

U nastavku suđenja, svedoka Čakalića će unakrsno ispitivati optuženi Šešelj.

(Beta/www.mtsmondo.com)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE