• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Sindikalci Incku: Ne dajte da “umre” Mostar

Predstavnici Sindikata Mostara, javnih ustanova i nevladinih organizacija traže hitan sastanak sa visokim predstavnikom u BiH Valentinom Inckom.

 Sindikalci Incku: Ne dajte da “umre” Mostar Izvor: MONDO

U pismu, koje su predstavnici Sindikata grada Mostara uputili Incku navodi se da su u proteklom periodu pokušali približiti stavove vladajućih političkih stranaka radi rješenja mostarske krize , ali da, nažalost, nisu uspjeli, jer se gradske vlasti, ni nakon nametanja privremenog finansiranja, nisu uspjele dogovoriti o izboru gradonačelnika i usvajanju budžeta.

Sindikati navode da su na sastanku donijeli zaključak o formiranju delegacije grada Mostara, koja će se sastati sa Inckom, jer smatraju da je on jedina osoba koja može pokrenuti stvar sa mrtve tačke.

U pismu se navodi da Incko jedini ima bonska ovlaštenja i može donijeti odluku o nametanju budžeta za ova tri mjeseca, te kazniti poslanike gradske skupštine ili njihove stranke za nerad koji su iskazali u proteklih godinu dana.

Sindikati upozoravaju da se u Mostaru gase institucije, kultura, sport i sve ono što čini život jednog grada.

"Nemojte dopustiti da sile mraka prevladaju i odnesu nas u ponor. Mi smatramo da grad Mostar nije nikakav grad slučaj, niti to treba da bude", navodi se u pismu.

Predstavnici Sindikata Grada Mostara traže hitan sastanak sa Inckom na kojem bi razgovarali o konkretnim problemima, jer "žele biti partneri u rješavanju problema i zajednički naći kvalitetna i dugoročna rješenja za grad".

"Nemojte dopustiti da naša prava ponovo tražimo na ulicama kroz štrajkove i proteste, jer je dostojanstvo građana ovog grada odavno pogaženo i mi želimo da na civilizovan i dostojanstven način pomognemo u procesima normalizacije stanja u Mostaru", navodi se u pismu.

Na nedavnom sastanku HDZ-a BiH i SDA dogovoreno je da se 26. oktobra u Mostaru održi sastanak između ove dvije stranke da bi se pokušalo naći rješenje za izbor gradonačelnika, ali ovih dana iz kantonalnih i gradskih ogranaka ove dvije stranke stižu informacije da na sastanku neće biti ništa dogovoreno, jer niko neće da odustane od svojih stavova.

Naknadna odluka o privremenom finansiranju grada, koju je donio visoki predstavnik Valentin Incko, prestala je da važi 30. septembra, a Mostar nema gradonačelnika 380 dana.

(Srna)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE