• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Osuditi potpisnike "splitske deklaracije"

Centar za istraživanje ratnih zločina RS predložio da potpisnici “splitske deklaracije” budu osuđeni.

 Osuditi potpisnike "splitske deklaracije" Izvor: MONDO

Pokrenuta je inicijativa da se u saradnji sa nevladinim sektorom potpisnici "splitske deklaracije" proglase članovima zločinačkog udruženog poduhvata protiv Republike Srpske i bivše Republike Srpske Krajine.

"Splitsku deklaraciju" su u julu 1995. godine potpisali tadašnji predsjednik Hrvatske Franjo Tudjman i predsjednik tadašnje Republike BiH Alija Izetbegović. Tom deklaracijom dogovoreno je zajedničko djelovanje regularne vojske Hrvatske i Armije BiH, pri čemu su hrvatske snage mogle nesmetano da prelaze na teritoriju BiH.

Kako su preneli banjalučki elektronski mediji, inicijativu je najavio direktor Centra Janko Velimirović, podjestivši da su od potpisnika "splitske deklaracije" još živi Haris Silajdžić i Krešimir Zubak.

On je istakao da očekuje da će se nastaviti sudski procesi nalogodavcima i izvršiocima ratnih zločina nad Srbima tokom vojne akcije "Maestral" septembra 1995. godine, u kojoj su zajedno učestvovale jedinice Petog korpusa Armije BiH, HVO-a i regularne vojske Hrvatske.

Velimirović očekuje da bude sudjeno i odgovornim pripadnicima vojske Hrvatske za zločine nad srpskim stanovništvom na području Mrkonjić Grada, počinjene 1995. godine.

Hrvatska policija uhapsila je u ponedeljak sedam bivših pripadnika 7. gardijske brigade "Puma" iz Varaždina, zbog sumnje da su ubili vojnike zarobljene na Mliništima u BiH tokom akcije "Maestral" u septembru 1995. godine.

(Beta)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE