• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Karadžić bojkotuje početak suđenja

Iako Radovana Karadžić kaže da će bojkotovati početak suđenja, iz Haga poručuju da će ono početi sa njim ili bez njega u sudnici.

 Karadžić bojkotuje početak suđenja Izvor: MONDO

Bivši predsjednik Republike Srpske (RS) Radovan Karadžić obavijestio je sudsko vijeće Haškog tribunala da nije spreman za početak suđenja zakazan za 26. oktobar, jer odbrana nije imala dovoljno resursa i vremena da se pripremi.

On u podnesku obrazlaže da je, uprkos tome što smatra da nije trebalo da se nađe pred ovim Tribunalom, sa velikim entuzijazmom pristupio pripremama za proces, te da je blagovremeno ispunjavao sve svoje obaveze, podneske ulagao na vrijeme ili prije rokova, i to na engleskom jeziku, štedeći time sredstava sudu i Ujedinjenim nacijama.

Karadžić podsjeća da je u više navrata upozoravao da je materijal koji dobija od tužilaštva “haotičan i nekompletan“, te da zbog pogrešno protumačene odluke vijeća materijale skoro da više i ne dobija na svom jeziku, ili ih dobija sa višemjesečnim zakašnjenjem.

“S obzirom na preuranjeno zakazivanje početka suđenja, izgleda da je sva ta moja kooperativnost izazvala štetne rezultate po mene, po pravo i po pravdu. Kao rezultat toga imamo najgori mogući scenarij koji bi morao biti izbjegnut po svaku cijenu - početak procesa koji nije pripremljen“, naglašava Karadžić u pismu sudijama.

Pismo je sudu predato na srpskom jeziku, ćirilicom, a objavljen je i prevod na engleski jezik. Karadžić je potpisao obe verzije, a samo u engleskoj se eksplicitno kaže da se on 26. oktobra neće pojaviti pred sudom.

“Ja i cijeli moj tim nastavićemo sa pripremama na najintenzivniji način. Čim budemo spremni, sa zadovoljstvom ću o tome informisati vijeće i tužilaštvo nekoliko nedjelja unapred“, navodi Karadžić.

Međutim, iz Haškog suda saopšteno je da će se suđenje nekadašnjem predsjedniku RS Radovanu Karadžiću odvijati prema zakazanom rasporedu, bez obzira na najavu optuženog da se neće pojaviti u sudnici 26. oktobra.

Portparol sudskog dijela Haškog tribunala Nerma Jelačić izjavila je danas da nema indicija da će biti promjena ranije utvrđenog rasporeda suđenja.

"Karadžić je predao podnesak kojim je obavijestio Pretresno vijeće da ne namjerava da se pojavi u sudnici na zakazanom početku suđenja u predmetu protiv njega u ponedjeljak, 26. oktobra. U ovom trenutku nema indicija da se postupak neće odvijati prema zakazanom rasporedu", naglašava Jelačićeva u pisanoj izjavi.

Ona je dodala da je kontrola postupka u sudnicama u potpunosti u rukama sudija Haškog suda.

"Sudska vijeća su jedino nadležno tijelo koje može donijeti odluku o spremnosti za početak suđenja. Ukoliko Pretresno vijeće donese bilo kakvu odluku u vezi s ovim pitanjem, javnost će o tome biti obaviještena", rekla je Jelačićeva.

Prethodno je Tribunal odbio Karadžićev zahtjev da mu se odobri osam mjeseci za pripremu odbrane.

Haški tribunal odbio i Karadžićev zahtjev za izuzeće sudije Melvila Berda iz Trinidada i Tobaga.

Bivši predsjednik RS optužen je za genocid i zločine protiv čovječnosti nad Muslimanima i Hrvatima, kao i za uzimanje međunarodnih talaca tokom rata u BiH 1991-93. godine. Početak suđenja Karadžiću pred Tribunalom zakazan je za 26. oktobar.

Pretresnim vijećem u procesu protiv Karadžića predsjedavaće O Gon Kvon, a član će, pored sudije Berda, biti i Hauard Morison iz Velike Britanije. Rezervni sudija biće
Flavija Latanzi.

Karadžića su u julu 2008. godine u Beogradu uhapsile vlasti Srbije. U prvom pojavljivanju pred sudijom u Hagu, on je odbio da se izjasni o krivici po tačkama optužnice, poslije čega je u spis uvedeno da se ne osjeća krivim.

(agencije/MONDO)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE