• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Mirno u Kosovskoj Mitrovici, Kfor se povlači

U severnoj Kosovskoj Mitrovici u sredu je mirno. Od podneva je počelo povlačenje Kfora i policajci UN i KPS ponovo brinu o bezbednosti.

 Mirno u Kosovskoj Mitrovici, Kfor se povlači Izvor: MONDO

Kfor je pre dva dana preuzeo kontrolu u severnoj Mitrovici, pošto su UN i pripadnici KPS policije povučeni nakon sukoba Srba i međunarodnih snaga bezbednosti u kojima je jedan ukrajinski policajac izgubio život, a više od 100 civila, policajaca i vojnika povređeno.

Kako je Tanjugu rekao komandir policijske stanice u severnom delu grada Milija Milošević, vojnici Kfora sa borbenim vozilima postepeno će se povlačiti sa pozicija ispred policijske stanice i zgrade Okružnog i Opštinskog suda u severnom delu Mitrovice.

Pozicije pripadnika Kfora preuzeće UN i pripadnici lokalne policije.

Povlačenje Kfora i vraćanje policijaca odvija se uporedo sa istragom koju je je UNMIK pokrenuo povodom sukoba od 17. marta. Portparol civilne misije UN-a na Kosovu Aleksandar Ivanko rekao je da je juče pokrenuto nekoliko krivičnih istraga, vezanih posebno za slučaj ubistva i pokušaj ubistva. Ivanko je istakao da je plan UNMIK-a da privede pravdi one koji su ubili UN policajca i pokušali da ubiju nekoliko drugih UN policajaca.

Ivanko je, takođe, ponovio je da ta misija poseduje dokaze da su u zgradi suda u severnoj Mitrovici bili i pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova Srbije. "Te ćemo dokaze predati istražiteljima", rekao je Ivanko na konferenciji za novinare u Prištini, ne iznoseći više detalja o tim tvrdnjama.

Državni sekretar Ministarstva za Kosovo i Metohiju Dušan Proroković ranije ne negirao te tvrdnje. On je istakao da na severu Kosova nema pripadnika MUP-a Srbije.

Proroković je naglasio je da se ne bi "puno oslonio na izjave međunarodnih zvaničnika" i podsetio da je u ponedeljak, prva izjava iz centrale NATO-a u Briselu bila da pripadnici Kfora i NATO vojnici ne koriste oružje. "Druga izjava bila je da su dobili odobrenje da ga koriste ali da ga nisu upotrebili, da bi treća izjava, jutros, bila da su ipak pucali, ali u vazduh", rekao je on.

"Posledice govore da nisu pucali u vazduh već da je korišćen snajper kalibra 7,9 iz kog je pucano na nenaoružane demostrante", dodao je Proroković.

Policajac Nebojša Vukomanović, koji je povređen u nemirima, i dalje je životno ugrožen, izjavila je lekarka Kliničkog centra u Kragujevcu Jasna Jevđić "Radi se o teškoj povredi glave sa velikim defektom kosti. Pacijent je i dalje u komi, na mehaničkoj ventilaciji", rekla je Jevđić. Vukomanović ima visoku temperaturu, ali su mu ostali vitalni parametri stabilni.

Nebojša Vukomanović, policajac KPS iz sela Leška, zadobio je u ponedeljak u sukobima u Kosovskoj Mitrovici prostrelnu ranu glave. Za sada nije poznato ko je pucao u Vukomanovića.

U mitrovačkoj bolnici se oporavljaju povređeni i ranjeni, u školama i na fakultetima nastava se odvija po rasporedu, a trgovine su dobro snabdevene životnim namirnicima koje stižu iz centralne Srbije.

Most na Ibru u centru grada koji odvaja severni od južnog dela Mitrovice bio je zatvoren bodljikavom žicom, a oko 14 sati otvoren je za prelaze. Preko mosta su i do sada prelazila samo vozila policije i međunarodnih organizacija, kao i pešaci Albanci koji nesmetano idu iz jednog u drugi deo grada.

Srbi u južni deo grada ne idu, jer ne smeju, ali i nemaju gde zato što tamo od progroma nealbanaca 17. marta 2004. godine ne živi nijedna srpska porodica.

Albanaca u severnom delu ima oko 3.000, a najviše ih je u naselju Bošnjačka mahala, gde se nalazi i istočni most preko Ibra, pre koga oni nesmetano prolaze vozilima i pešice.

U nemirima koji su se dogodili u ponedeljak u Kosovskoj Mitrovici poginuo je jedan Ukrajinac, povređeno je 45 pripadnika Kfora, 63 pripadnika UNMIK policije i stotinak Srba.

U Savet bezbenosti UN stiglo je pismo ministra spoljnih poslova Srbije Vuka Jeremića u kome se zahteva da se osudi upotreba prekomerne sile protiv Srba. Ban Ki-Mun žali zbog ubistva Ukrajinca, ali bez komenata na optužbe zamenika šefa UNMIK-a Larija Rosina da su neredi bili orekstrirani iz Beograda.

(agencije/MONDO)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE