• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Utvrđene izmjene zakona o državnoj službi

Savjet ministara BiH utvrdio je Prijedlog zakona o izmjeni Zakona o državnoj službi u institucijama BiH.

 Utvrđene izmjene zakona o državnoj službi Izvor: MONDO

Ovim izmjenama se precizira da državni službenik ostvaruje pravo na penziju kada navrši 65 godina života i najmanje 20 godina staža osiguranja.

Navedenim Prijedlogom zakona se precizira da državni službenik ostvaruje pravo na penziju kada navrši 40 godina staža osiguranja nezavisno od godina života, saopšteno je iz Savjeta ministara BiH.

Prema sadašnjem zakonskom rješenju, pitanje penzionisanja državnog službenika u isključivoj je vezi sa starosnom dobi, što nije u saglasnosti sa Zakonom o radu u institucijama BiH i entitetskim zakonima o penzionom i invalidskom osiguranju.

Na sjednici je utvrđen Prijedlog osnova za vođenje pregovora i zaključivanje Sporazuma Savjeta ministara BiH i Vlade Hrvatske o saradnji u borbi protiv prekograničnog kriminala.

Utvrđen je i Prijedlog osnova za vođenje pregovora i potpisivanje Sporazuma o saradnji u zaštiti od prirodnih i civilizacijskih katastrofa Savjeta ministara BiH i Vlade Srbije.

Ministarstvo bezbjednosti BiH dostaviće pojedinačne prijedloge osnova Predsjedništvu BiH u dalju proceduru.

Savjet ministara BiH usvojio je Informaciju o nalazima i preporukama sadržanim u Izvještaju Evropske komisije o napretku BiH za ovu godinu i Strateškom dokumentu o proširenju.

Zadužena su ministarstva i drugi organi uprave da u planove rada za 2010. godinu unesu aktivnosti kojima će prevazići nedostake navedene u Izvještaju o napretku BiH u ovoj godini i dokumentu "Strategija proširenja i ključni izazovi 2009.-2010. godine".

Direkcija za evropske integracije zadužena je da sačini analizu ukupnog napretka evropskih integracija od 2005. do 2009. godine, navodi se u saopštenju.

Analiza treba da obuhvati kumulativne ocjene napretka po poglavljima iz izvještaja Evropske komisije, budžetska sredstva institucija BiH i potrošena sredstva finansijske pomoći EU, zakonodavnu i prevodilačku aktivnost institucija i razvoj ljudskih resursa institucija potrebnih za proces evropskih integracija.

Savjet ministara BiH prihvatio je inicijativu Ministarstva finansija i trezora BiH za vođenje pregovora radi zaključivanja Sporazuma BiH i Međunarodne banke za obnovu i razvoj (IBRD) za Projekat unapređenja dostupnosti finansijskih sredstava za mala i srednja preduzeća.

(Srna)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE