• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Tijelo radnika prebačeno iz Azerbejdžana

Tijelo Nebojše Kasagića iz Gradiške, koji je umro prije desetak dana u Azerbejdžanu, prevezeno je u srijedu u BiH.

 Tijelo radnika prebačeno iz Azerbejdžana Izvor: MONDO

Miroslav Vučenović, zaposlenik firme "Serbaz", koja posreduje u angažovanju radnika iz BiH u Azerbejdžanu, potvrdio je Srni da je tijelo preminulog na sarajevskom aerodromu u 14.00 časova dočekala porodica i da je firma "Serbaz" snosila trošak avionskog transporta, kao i organizovala prevoz od Sarajeva do Gradiške.

Vučenović je rekao da je ovo drugi smrtni slučaj radnika iz BiH u Azerbejdžanu, te da je i u prvom slučaju firma "Serbaz" jednako snosila trošak i organizovala prevoz preminulog radnika iz Živinica, naglašavajući da su oba radnika umrla prirodnom smrću prije krize.

On je dodao da je jedini kontakt sa Ministarstvom inostranih poslova BiH i ambasadom BiH u Turskoj, koja nerezidentno pokriva Azerbejdžan, imao u vezi sa dokumentacijom i procedurom prevoza umrlih, ali ne i u vezi sa krizom koja je zadesila radnike u posljednje vrijeme.

Za razliku od MIP-a BiH, MUP Republike Srpske jeste kontaktirao Vučenovića posljednjih dana, kao i jutros i u toku današnjeg dana kada su nadležni iz MUP-a RS došli u Gradišku da bi sa njim obavili informativni razgovor u vezi sa ovim slučajem.

"Objasnio sam im da nisam vlasnik firme `Serbaz` niti njen stalni zaposleni, već me ta firma angažuje po potrebi da posredujem između nje i radnika iz BiH koji se prijavljuju za rad u Azerbejdžanu", rekao je Vučenović.

On je pojasnio da su vlasnici firme dvojica braće iz Gradiške koji se takođe prezivaju Vučenović i koji, kako je rekao, nemaju nikakve veze sa BiH nego su vlasnici firme koja ima sjedišta u Holandiji i Rusiji.

Prema njegovim riječima, večeras u 21.00 časova na sarajevski aerodrom slijeće još 15 radnika i oni su isplaćeni u cijelosti, dok je radnicima koji su nastavili raditi danas isplaćivano, kao i prethodnih dana, po 100 ili 200 dolara akontacije.

"Svima će isplate biti umanjene u odnosu na ranije dogovorenu cijenu rada od pet dolara na sat zato što je došlo do neke reorganizacije između Vlade Azerbejdžana i firme `Serbaz` čije detalje još ne znam, ali će mi biti poznati za koji dan", naveo je Vučenović.

On je ocijenio da mnogima sada više nije ni važno ako im je isplata umanjena za par stotina dolara nego im je samo važno da se vrate kućama.

MIP BiH ranije je najavio da će se će se ambasador BiH u Turskoj Dragoljub Ljepoja sastati sa svojim kolegom iz Azerbejdžana u Ankari kako bi se našlo rješenje za problem radnika iz BiH u njegovoj zemlji.

MIP BiH, takođe, je najavio da će jedan od diplomata otputovati u Azerbejdžan da se na mjestu događaja upozna sa situacijom u kojoj se nalaze radnici iz BiH.

(Srna/MONDO)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE