• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Jeremić u BiH: Srbija će podržati svaki dogovor

"Imamo zajedničku budućnost u EU i ako budemo podržavali jedni druge, siguran sam da ćemo uspjeti", rekao je šef srpske diplomatije.

 Jeremić u BiH: Srbija će podržati svaki dogovor Izvor: MONDO

Ministar spoljnih poslova Srbije Vuk Jeremić rekao je da je BiH najbliži i najvažiniji susjed Srbije i da je Srbija spremna da joj pomogne na njenom putu ka evroatlantskim integracijama.

Nakon razgovora sa članom Predsjedništva BiH Harisom Silajdžićem i šefom diplomatije BiH Svenom Alkalajem u Sarajevu, Jeremić je rekao da je Srbija spremna i da pomogne BiH u stabilizaciji njenih prilika, kako bi brže napredovala ka EU.

Podsjetio jr da će uskoro gradjani Srbije putovati bez viza u zemlje EU, te da je Srbija spremna da pruži BiH tehničku i savjetodavnu pomoć u tom procesu, kako bi i gradjanima BiH bilo
omogućeno slobodno kretanje.

Takodje, pohvalio je to što dvije zemlje uzajamno poštuju suverenitet i teritorijalni integritet, i istakao da Srbija podržava BiH u svim medjunarodnim organizacijama i institucijama.

"Srbija je podržala BiH kao članicu Savjeta bezbjednosti UN. Mislim da je to važno jer će sada ovaj dio Balkana imati direktan glas u toj instituciji", rekao je Jeremić u Sarajevu.

Šef srpske diplomatije je podržao svaki dogovor u BiH koji bude u potpunosti usaglašen medju tri konstitutivna naroda, iako Srbija nije jedna od strana u pregovorima o reformama u BiH.

"Imamo zajedničku budućnost u EU i ako budemo podržavali jedni druge, siguran sam da ćemo uspjeti", rekao je Jeremić i istakao da je Srbija spremna da bude dio šireg procesa razgovora.

Još je rekao da je razlog njegove posjete da prenese poruku BiH, da Beograd podržava dijalog koji će dovesti do kompromisa.

"Želimo da doprinesemo pronalasku rješenja koje će biti dobro za sve", rekao je Jeremić i dodao da će premijer Republike Srpske Milorad Dodik, kao i svi drugi demokratski izabrani predstavnici
jednog naroda u BiH, "uvijek biti toplo dočekani u Beogradu".

Jeremić je izrazio nadu da će uskoro biti riješen problem imenovanja ambasadora BiH u Beogradu, ali nije želio da iznosi detalje, navodeći da je procedura oko davanja agremana još u toku.

Sa bošnjačkim članom Predsjedništva BiH Harisom Silajdžićem, Jeremić nije razgovarao o odnosu BiH prema statusu Kosova. Izrazio je uvjerenje da u BiH neće doći do promjene stava u vezi sa Kosovom.

Nakon Sarajeva Jeremić je posjetio i Banjaluku gdje je izjavio da je situacija u BiH daleko od idealne, ali je istakao da toj zemlji ne prijete nikakvi sukobi.

"Mislim da nema prostora ni za kakve sukobe bilo gdje na Balkanu i dobro je što je tako", rekao je ministar poslije razgovora sa premijerom RS Miloradom Dodikom.

On je poručio da će Srbija, kao zemlja s uticajem u regionu, nastaviti da čini sve da na ovom prostoru nikada više ne dođe do ratnih razaranja.

Jeremić je naglasio da je Srbija "bila i da će uvijek biti podrška RS", dodajući da zvanični Beograd podržava suverentitet i teritorijalni integriteta svih država članica UN, ali da će "podržati posljednju riječ koju bude imala RS kada je po srijedi budućnost BiH".

"Nama je potreban razgovor, nama je potreban dijalog. Nemoguće je postići rješenja bez razgovora i zato sam bio u Sarajevu i ovdje", kazao je Jeremić, dodajući da se bez razgovora ne može doći do kompromisa.

Premijer RS Milorad Dodik rekao je da su stavovi Srbije i Rusije u vezi s Dejtonskim sporazumom gotovo identični stavovima RS, te da sve što bi značilo promjenu Dejtona mora biti stvar dogovora tri naroda i dva entiteta.

On je istakao da to "daje relaksiranu poziciju predstavnicima RS za djelovanje", dodajući da je s Jeremićem razgovarao o tome na koji način bi trebalo u BiH ubrzati procese kako zemlja ne bi bila u zaostatku u pogledu evropskih integracija.

Dodik je još kazao da je s Jeremićem razgovarano o bilateralnim pitanjima i realizaciji Sporazuma o specijalnim i paralelnim vezama RS i Srbije.

Dodik je rekao da RS u tome ima podršku Srbije, kao i Rusije, navodeći da je nedavno imao razgovore i sa predsjednicima Borisom Tadićem i Dmitrijem Medevedevim.

"Srbija i Rusija su garanti Dejtonskog sporazuma i podržaće sve dogovore koje unutar BiH postignu tri konstituivna naroda", istakao je Dodik.

Ministar inostranih poslova Srbije u Banjaluci je razgovarao i sa srpskim članom Predsjedništva BiH Nebojšom Radmanovićem.

(agencije/MONDO)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE