• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Jovičić: Ruska podrška zatvaranju OHR-a

Slavko Jovičić za "Fokus" izjavio da mu je Aleksandar Aleksejev obećao da će u Briselu ruski predstavnici zalagati za gašenjeOHR-a.

 Jovičić: Ruska podrška zatvaranju OHR-a Izvor: MONDO

Član Zajedničke komisije za nadzor nad radom Obavještajno - bezbjednosne agencije BiH Slavko Jovičić izjavio je da je od direktora Departmana za zemlje bivše Jugoslavije i zemlje Balkana u Ministarstvu spoljnih poslova Ruske Federacije Aleksandra Aleksejeva tražio i dobio potpunu podršku za predstojeći proces gašenja OHR-a.

Jovičić je istakao da mu je Aleksejev obećao da će se na sastanku u Briselu u novembru ruski predstavnici zalagati za gašenje i odlazak OHR-a.

"Tražio sam da se Rusija mnogo više založi u poštivanju Dejtona, jer su ga oni potpisali i oni su garanti. Rusija je više simpatija pokazala za opredjeljenje BiH da postane članica EU, dok imaju sasvim drugačija gledanja na eventualno pristupanje BiH NATO-u. Nadam se da će Ruska Federacija pojačati svoj uticaj na Balkanu", rekao je Jovičić za "Fokus".

Osim Jovičića, delegaciju Zajedničke komisije za nadzor nad radom OBA BiH čine predsjedavajući Komisije Mirko Okolić, te Božo Rajić, Hazim Rančić, Sadik Bahtić i Zoran Koprivica.

Jovičić je dodao da je na sastanku sa predstavnicima Ministarstva odbrane Rusije u ime Republike Srpske rekao da se Srpska zalaže za demilitarizaciju BiH "i da je stav organizacija da se putem referenduma odluči o pristupanju NATO-u".

"U Ministarstvu su potpuno razumjeli našu poziciju i dali su nam podršku. Moje kolege iz reda bošnjačkog i hrvatskog naroda bili su protiv toga i u svojim izlaganjima iskazali su interes svojih naroda da BiH uđe u NATO-u", istakao je Jovičić.

On je naveo i da je na sastancima s predsjednikom Komiteta za odbranu i bezbjednost Savjeta Ruske Federacije Viktorom Ozerovim i predstavnicima Komiteta za bezbjednost državne Dume postignuta saglasnost da je za cijeli region od izuzetne važnosti za bezbjednost na Balkanu.

"Sve zemlje moraju učiniti velike napore u borbi protiv terorizma, droge i trgovine oružjem i bijelim robljem", dodao je Jovičić.

Parlamentarna delegacija iz BiH, naglasio je Jovičić, iskoristila je boravak u Moskvi da uputi zvaničan poziv ruskom premijeru Vladimiru Putinu da što skorije posjeti Banjaluku.

Delegacija BiH se prilikom posjete Rusiji sastala i sa ambasadorom BiH u Moskvi Željkom Janjetovićem. (Srna)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE