• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

BiH nije dobila potvrdu o hapšenju Zolje i Džeke

Pravosudni organi u BiH nisu zvanično obaviješteni o hapšenju državljana BiH u SAD Raseme Handanović zvane Zolja i Edina Džeke.

 BiH nije dobila potvrdu o hapšenju Zolje i Džeke Izvor: MONDO

Njih dvoje su sumnjiče da su u aprili 1993. godine počinili ratni zločin na području opštine Konjic, zbog čega još uvijek nisu uputili zahtjev za njihovo izručenje.

Portparol Ministarstva pravde BiH Marina Bakić potvrdila je za "Džastis riport" da ovo ministarstvo nije zvanično obaviješteno o hapšenju ove dvije osobe, što je i uslov da domaće vlasti mogu pokrenuti proceduru izručenja.

"Kada dobijemo obavještenje, zatražićemo potrebnu dokumentaciju od nadležnog tužilaštva i uputiti zahtjev za ekstradiciju", kaže Bakićeva.

"Džastis riport" saznaje da informacije o hapšenju ove dvije osobe nema ni Ambasada SAD u BiH, kao ni Tužilaštvo BiH.

Portparol Tužilaštva BiH Boris Grubešić rekao je da ne mogu komentarisati događaj, jer ova institucija o njemu nije zvanično obaviještena. On je dodao da Tužilaštvo raspolaže samo informacijama iz medija.

Mediji u BiH ranije su objavili da su sredinom septembra na teritoriji SAD, gdje su godinama živjeli, uhapšeni Rasema Handanović i Edin Džeko, zbog sumnje da su 16. aprila 1993. godine, kao pripadnici Specijalnog odreda za posebne namjene Armije BiH "Zulfikar", počinili zločine u selu Trusina, opština Konjic.

Pripadnici Agencije za istrage i zaštitu (Sipa) su sredinom septembra, po nalogu Tužilaštva BiH, uhapsili četiri osobe pod sumnjom da su kao pripadnici jedinice "Zulfikar", u napadu na Trusinu ubili 19, a ranili četiri civila, od kojih dvoje djece. Istog dana, ubijena su i tri vojnika Hrvatskog vijeća odbrane.

Uhapšeni Nedžad Hodžić zvani Džon Vejn, Mensur Memić zvani Menta, Dževad Salčin zvani Struja i Senad Hakalović nalaze se u pritvoru od 16. septembra.

Prilikom njihovog hapšenja izvršeni su i pretresi velikog broja objekata, među kojima i stan bivšeg generala Armije BiH Sefera Halilovića, kojeg je Haški tribunal oslobodio krivice za zločine počinjene u hercegovačkim selima Grabovica i Uzdol.

(Srna)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE