• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Bošnjaci "blokirali" dolazak Plavšićeve?

Drama u Stokholmu: Bošnjaci u posljednjem momentu tražili da bivša predsjednica RS bude isporučena Sarajevu, piše "Politika".

 Bošnjaci "blokirali" dolazak Plavšićeve? Izvor: MONDO

Tokom jučerašnjeg dana u pojedinim medijima pojavila se informacija da je Plavšićeva na putu za Beograd, ali izvori beogradskog lista tvrde da to nije tačno i da švedske vlasti traže model po kojem bi bivša predsjednica Republike Srpske mogla da napusti ovu zemlju prije 27. oktobra. Nezvanično, te papire bi Vlada Švedske mogla da završi već tokom današnjeg dana, poslije čega će ona doputovati u Beograd.

Bivša predsjednica RS izašla je iz švedskog zatvora Hilsenberg još prije sedam dana, saznaje „Politika”. Plavšićeva se, prema tim navodima, nalazi u Stokholmu, na tajnoj mjestu, gdje je čuvaju švedski policajci!

"Politika" piše da se u četvrtak odvijala prava drama na relaciji Sarajevo – Stokholm – Beograd. Tri organizacije Bošnjaka iz Stokholma i vlasti u Sarajevu tražili su od Šveđana da se Plavšićeva transportuje u Sarajevo. Zbog toga je branilac Biljane Plavšić morao da vlastima u Stokholmu pošalje kopiju njenog pasoša, kojom se potvrđuje da je ona državljanin Srbije i da bi trebalo da otputuje za Beograd. Time je zapravo dodatno potvrđen dolazak bivše predsjednice RS u Srbiju.

Razlozi zbog čega su bošnjačke vlasti u Sarajevu i tri njihove organizacije u Stokholmu u poslednjem momentu pred puštanje iz zatvora zatražile da Plavšićeva bude upućena u Sarajevo nisu poznati.

Traži se i način prevoza Plavšićeve do Beograda. Zasad postoje dvije varijante. Prva je da doputuje avionom Vlade Republike Srpske, a druga mogućnost je da do Beograda dođe avionom jedne slovenačke avio-kompanije.

Banjalučki "Fokus" piše da bi Biljana Plavšić mogla i večeras doputovati u Beograd avionom jedne slovenačke avio-kompanije, ukoliko švedske vlasti uspiju da po skraćenoj proceduri završe dokumentaciju za njeno puštanje na slobodu.

Švedska vlada odlučila je u četvrtak da bivša predsjednica RS Biljana Plavšić bude uslovno puštena iz zatvora u Švedskoj, gdje izdržava kaznu za zločine protiv čovječnosti.

Martin Valfridson, portparol Ministarstva pravde Švedske, izjavio je da to ne znači da je Plavšićeva odmah i puštena iz zatvora u Švedskoj i da će biti oslobođena u utorak, 27. oktobra, kako je prethodno saopšteno. On je time opovrgao informacije koje su se pojavile juče da je Plavšićeva već na slobodi i da je isti dan trebalo i da stigne u Beograd.

Da je Biljana Plavšić puštena na slobodu, potvrdio je i premijer RS Milorad Dodik koji, doduše, nije precizirao kada je ona napustila zatvor.

"Ovog trenutka Biljana Plavšić je slobodna osoba. Ona je odležala kaznu i slobodna je po svim ovim i božijim zakonima", rekao je Dodik novinarima u Banjaluci, dodajući da Vlada RS pokušava da joj obezbijedi prevoz iz Švedske za Beograd.

Svetozar Mihajlović, nekadašnji blizak saradnik Biljane Plavšić i član Odbora za njeno puštanje na slobodu, juče, u poslijepodnevnim časovima, rekao je da Plavšićeva još nije napustila zatvor u Švedskoj.

Zdravko Plavšić, brat bivše predsjednice, kaže da jedva čeka da vidi sestru poslije toliko godina, te da je odluka švedske vlade očekivana s obzirom na to da se radi o "osobi koja je najmanje kriva za ono za šta su je teretili".

"Jedva čekam da je vidim jer otkako je u zatvoru nisam imao prilike. Nije mi dozvoljavala da dođem da je posjetim zbog mog zdravstvenog stanja. Redovno smo se čuli telefonom i najbitnije je da se ona dobro osjeća", kazao je Plavšić banjalučkom "Glasu Srpske".

Haški tribunal je 15. septembra odobrio prevremeno puštanje na slobodu Biljane Plavšić pošto joj ističe dve trećine kazne. Plavšićeva (79) je prethodno prebačena iz zatvora Hilsenberg u zatvor u Stokholmu, prenio je preksinoć švedski radio.

Prema švedskim zakonima, zatvorenik može biti oslobođen zbog dobrog vladanja pošto odsluži najmanje dvije trećine kazne.

Bivša predsjednica Republike Srpske priznala je u oktobru 2002. godine krivicu za progon muslimana i Hrvata u 37 opština u Bosni i Hercegovini u vrijeme rata u toj zemlji 1992. godine. Tribunal je Plavšićevu u februaru 2003. godine osudio na 11 godina zatvora. Plavšićeva se dobrovoljno predala sudu u Hagu odmah pošto je optužena u januaru 2001. godine.

(MONDO)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE