• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Dodik okuplja lidere, Tihić neće u Banjaluku

Lider SNSD i premijer RS pozvao je u petak šefove svih parlamentarnih stranaka u BiH da razgovore o budućnosti BiH nastave u Banjaluci, 30. oktobra.

 Dodik okuplja lidere, Tihić neće u Banjaluku Izvor: MONDO

Milorad Dodik u pozivu navodi da bez obzira na razlike koje političke partije u BiH imaju po mnogim pitanjima, jedini način da se one prevaziđu jeste dogovor i razgovor.

"Poziv upućujemo s namjerom da pokažemo ozbiljnost i odgovornost, te da se otvori razgovor o temama od čijeg rješenja zavisi i evropska budućnost BiH", navodi se u pismu upućenog političkim liderima.

Predsednik Stranke demokratske akcije (SDA) Sulejman Tihić najavio je da se neće odazvati pozivu premijera RS.

Tihić je rekao da Dodik ovim pozivom želi u potpunosti anulirati Butmirski proces, prenio je Radio Slobodna Evropa.

"On time želi udaljiti strance, odnosno međunarodnu zajednicu, Evropsku uniju, od procesa dogovaranja i pronalaženja rješenja za ustavne reforme i druga pitanja", rekao je Tihić.

Dodiku nije cilj dogovor, jer da je to slučaj, poslanici njegove stranke bi izglasali zakone neophpodne za viznu liberalizaciju, rekao je Tihić.

Potpredsjendik SDS, Borislav Bojić, kazao je da ova stranka neće učestvovati na sastanku, ako on bude organizovan na osnovima prudskog sporazuma.

"Smatramo da institucije predsjednika RS i NSRS treba da utvrde platformu za mjoguće pregovore o ustavnim promjenama", kazao je Bojić, te dodao da uz poziv na sastanak očekuje i obrazloženje, odnosno navedene teme o kojima će biti riječi.

Slobodan Nagradić, potpredsjednik PDP, rekao je da će se ova stranka odazvati pozivu, ako na sastanku, pored SNSD i PDP, bude učestvovala bar još jedna partija.

"Naša početna pozicija jeste da se za interese RS i svih građana ne borimo metodom prazne stolice i uvijek ćemo se odazvati na sastanke. Očekujemo da će organizator sastanka u nekoliko teza predstaviti o čemu će biti razgovora na sastanku", kazao je Nagraduć.

Predsjednik DNS, Marko Pavić, rekao je da će učestvovati na svim sastancima koji su dobro pripremljeni i gdje se zna tačan cilj, ali da neće učestovati na sastancima sličnim onom u Butmiru.

"DNS neće prihvatiti sastanke koji traže dramatične ili drastične promjene Ustava DNS, a mi pristajemo samo na ciljane projekte. Podržavamo one projekate koji se tiču uključenja BiH u evropske integracije", istakao je Pavić.

Momčilo Novaković iz Demokratske partije kazao je da će ova stranka učestvovati na razgovorima ako sve partije budu pozvane na sastanak, te dodao da će poziv svim strankama shvatiti kao izraz želje da svako na svom nivou doprinese rješavanju gorućih pitanja.

Ivo Miro Jović, iz HDZ BiH, kaže da je ova stranka prepoznatljiva po tome što učestvuje u razgovarima o poboljšanju uslova življenja i uređenja u BiH.

U HDZ 1990 smatraju da u ovom trenutku sastanci domaćih lidera usmjereni na promjenu Ustava bez pomoći stranih predstavnika, kao što je navodni poziv Dodika za sastanak stranačkih lidera u Banjoj Luci, ne mogu donijeti pozitivan rezultat. Ako je cilj sastanka dogovor o ispunjavanju uslova za bezvizni režim za građane BiH, u ovoj stranci smatraju da za to nisu potrebni nikakvi novi sastanci.

Funkcioner Stranke za BiH Muharem Murselović rekao je da ne zna da li je Dodik ličnost koja treba da organizuje ovakav sastanak, ali da su razgovori dobar način da se riješe mnoga pitanja.

Damir Mašić, portparol SDP BiH, istakao je da niko iz ove stranke neće učestvovati na sastanku u Banjaluci, a da su spremni da učestvuju u svim narednim razgovorima koji će organizovati SAD i EU i svi oni koji su zainetrersovani za sudbinu i budućnost BiH.

(MONDO)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE