• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Knezović prima vojnu penziju od Hrvatske

Osumnjičeni za ubistvo navijača FK Sarajevo Oliver Knezović, od srijede slobodno šeta ulicama Zagreba, a od Hrvatske dobija i penziju od 8.000 kuna

 Knezović prima vojnu penziju od Hrvatske Izvor: MONDO

Knezović prima penziju od 8.000 kuna (oko 1.100 evra), kao bivši pripadnik HVO-a, takozvane Tutine Kažnjeničke bojne.

Hrvatski "Jutarnji list" u petak piše da je u pitanju još jedan primjer apsurdnih zakona kojima se koriste građani Bosne i Hercegovine i Hrvatske, koji imaju dvojna državljanstva, a osumnjičeni su za neka krivična djela. Te države, naime, ne izručuju svoje državljane drugim zemljama.

Pre Knezovića slično je učinio bivši čelnik bosanskohercegovačkih Hrvata Ante Jelavić, koji se već godinama u Hrvatskoj skriva od pravosuđa BiH.

S druge strane, najpoznatiji primjer onih koji su zahvaljući dvojnom državljanstvu pobjegli od hrvatskog pravosuđa u BiH je Branimir Glavaš, koji je osuđen za ratni zločin nad srpskim civilima u Osijeku.

"Jutarnji list" podsjeća i na slučaj riječkog doktora Ognjena Šimića koji je utočište od optužbi za korupciju u riječkom Kliničko-bolničkom centru našao u Sarajevu.

List otkiva da Knezović, osim utočišta, od Hrvatske dobija i 8.000 kuna penzije, kao bivši pripadnik HVO-a, takozvane Tutine Kažnjeničke bojne.

Sporazumom iz 2006. penziju mu isplaćuje Hrvatska, piše dnevnik, navodeći kako nije jasno čime je Knezović, koji ima 35 godina, zaslužio tu penziju.

Predsjednik Udruženja hrvatskih invalida domovinskog rata (Hvidra) Josip Đakić objašnjava da bi za takvu vojnu penziju osoba morala da ima bar čin pukovnika, 50 do 70 odsto invalidnosti i 15 do 20 godina radnog staža prije rata.

Dodao je, međutim, da se prilikom izračunavanja penzije "gleda puno elemenata" i da je to "prava nauka" koju mogu obasniti samo u Hrvatskom zavodu za zdravstveno osiguranje i u penzionom fondu.

"Jutarnji list" navodi da je javnost šokirala činjenica da Hrvatska za penzije 6.500 vojnika HVO, koji su u sistemu Hrvatske vojske, izdvaja osam puta više nego za škole, kao i da je samo ove godine za njih izdvojeno 700 miliona kuna.

(Beta)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE