• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Dodik zove na sastanak, a niko neće da dođe!

Stranke iz FBiH su odbile poziv Milorada Dodika da zajednički nađu rješenje za BiH. Lideri FBiH smatraju da on time "kupuje vrijeme".

 Dodik zove na sastanak, a niko neće da dođe! Izvor: MONDO

Poziv Milorada Dodika, predsjednika SNSD-a, da u zajedničkom sastanku pokušaju da pronađu rješenja za probleme u vezi s viznom liberalizacijom i evroatlantskim integracijama, stranke iz FBiH su odbile prije nego što su ga zvanično i primile.

OHR nije konkretno upoznat o najavljenom sastanku predstavnika parlamentarnih stranaka u Parlamentarnoj skupštini BiH, koji je na inicijativu predsjednika SNSD-a Milorada Dodika, zakazan za 30. oktobar u Banjaluci, ali u principu podržava dijalog domaćih političkih struktura, rekao je Srni portparol OHR-a Mario Brkić.

"Nismo konkretno upoznati o najavljenom sastanku i ne može o tome dati konkretan komentar. OHR u principu podržava butmirski proces i dijalog domaćih političkih struktura", rekao je Brkić.

Predsjednik SNSD-a Milorad Dodik uputio poziv svim parlamentarnim strankama u Parlamentarnoj skupštini BiH za sastanak u Banjaluci, koji bi trebalo da bude održan u petak, 30. oktobra, a na kome bi trebalo da se nađu rješenja za probleme u vezi s viznom liberalizacijom i evropskim integracijama.

Dnevni red sastanka sadrži osam tačaka među kojim je Izvještaj predsjedavajućeg Savjeta ministara BiH o radu Savjeta ministara, dogovor o imenovanjima, odnosno popunjavanju upražnjenih mjesta u zajedničkim organima BiH, te o ispunjavanju preostalih obaveza BiH u procesu ukidanja viznog režima, rekao je Srni izvršni sekretar SNSD-a Rajko Vasić.

 Na dnevnom redu je i Zakon o izmjenama i dopunama Krivičnog zakona BiH, Ombudsman RS, pripreme za aktivnosti vezane za status BiH kao nestalne članice Savjeta bezbjednosti UN.

Učesnici sastanka trebalo bi da razgovaraju i o modalitetima i procedurama koje se odnose na moguće ustavne promjene.

"Tu, prije svega mislimo na povećanje broja poslanika u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH, način izbora i povećanje broja delegata u Domu naroda Parlamentarne skupštine BiH, usaglašavanje odredbe Ustava BiH sa Evropskom konvencijom o ljudskim pravima u pogledu izbora članova Predsjedništva BiH, prenos nadležnosti sa Predsjedništva BiH na Savjet ministara BiH, odnosno budžet i međunarodne finansijske transakcije", precizirao je Vasić.

Sulejman Tihić, predsjednik SDA, kaže da se neće odazvati pozivu jer smatra da Dodik time želi samo da odgodi bilo kakve ozbiljne razgovore. On je rekao da sa Dodikom ne želi razgovarati ukoliko tu nisu prisutni lideri svih pozicionih stranaka, a kada je u pitanju ustavna reforma, i važnih opozicionih stranaka.

HDZ 1990 saopštio je da nikakvi sastanci domaćih lidera u ovom trenutku usmjereni na promjenu Ustava bez pomoći stranih predstavnika ne mogu donijeti pozitivan rezultat.

U saopštenju se precizira da je bilo moguće postizanje dogovora, vjerovatno bi za posljednjih 14 godina on već bio postignut.

I Stranka za BiH je isključila mogućnost da će se odazvati pozivu jer, kako kaže Damir Arnaut, savjetnik člana Predsjedništva BiH Harisa Silajdžića, članovi ekspertskog tima SAD i EU ostaju u BiH barem idućih mjesec dana, te da već imaju pozive za nastavak razgovora s njima.

"S obzirom na te činjenice, ne vidim produktivnost u miniranju tog procesa i otvaranju nekih paralelnih procesa", kaže Arnaut.

Damir Mašić, sekretar za informisanje SDP-a, kaže da oni ne vide nijedan razlog zašto bi Dodik zvao SDP, podsjećajući da je Lagumdžija već u Butmiru kazao da se neće odazvati ni na jedan poziv lidera iz BiH već samo na razgovore koje organizuju SAD i EU.

Slobodan Nagradić, potpredsjednik PDP-a, kaže da će se odazvati na svaki sastanak na kojem se razgovara o poziciji RS i stvaranju uslova za bolji život građana.

"Naše strateško opredjeljenje je da se ne borimo praznim stolicama", kazao je Nagradić, ipak dodajući da ukoliko se ne odazovu druge partije, neće doći ni do sastanka PDP-a i SNSD-a.

On je kazao da očekuje da organizator sastanka uz poziv dostavi teze o kojim želi da se razgovara, a ako se poziva "onako", na prazan papir, biće teško postići nešto.

Petar Đokić, predsjednik Socijalističke partije, smatra da treba podržati ovu inicijativu i da je to jako dobro da domaći politički akteri razgovaraju bez stranog posredovanja.

"Ovo je zemlja u kojoj mi živimo i postoji sfera zajedničkih interesa u vezi kojih treba pronalaziti rješenja", kazao je Đokić.

Marko Pavić, prvi čovjek DNS-a, kaže da ta stranka još nije dobila zvaničan poziv navodeći da će se odazvati samo ako se budu rješavala ključna pitanja za BiH poput vizne liberalizacije i ulaska u UN.

"Što se tiče promjene Ustava, za nas je to završeno i više o tome ne želimo pričati", kazao je Pavić i poručio da promjena Ustava nije uslov ni za viznu liberalizaciju ni za NATO.

Mladen Bosić, predsjednik SDS-a, kaže da nije dobio bilo kakav poziv i da ne zna o čemu bi se raspravljalo i ko bi učestvovao u toj raspravi.

"Ukoliko dobijemo poziv i ukoliko saznamo o čemu se radi, onda možemo razgovarati", kazao je Bosić. (MONDO)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE