• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Rekonstruiše zgradu u kojoj mu sude!

Vojislav Rađa dobio posao rekonstrukcije zgrade Suda u Doboju, iako se baš u toj zgradi protiv njega vodi postupak zbog nelegalne stambene izgradnje.

 Rekonstruiše zgradu u kojoj mu sude! Izvor: MONDO

Selektor rukometne reprezentacije BiH i vlasnik dobojske firme ŽGP Vojislav Rađa zaključio je sporazum o priznanju krivice sa Okružnim tužilaštvom u Doboju, čime je priznao sve navode iz optužnice.

Poslije priznanja krivice, postupak protiv Rađe je odvojen od onoga koji se vodi protiv drugooptuženog Milana Milotića, a Osnovni sud u Doboju bi u narednih nekoliko dana trebalo da se izjasni o ovom sporazumu. U ovom sudu su kazali da se Rađa pojavio na ročištu za izjašnjavanje o krivici i da je tom prilikom tužilac priložio sporazum koji su zaključili. Za sada nije poznato kada će sud razmotriti taj sporazum i da li će ga prihvatiti.

U istoj zgradi nalaze se Osnovni sud, pred kojim je Rađa odgovara za kriminal, i Okružni sud, koji njegovo preduzeće ŽGP treba da rekonstruiše. Dobojlije, ali i stručna javnost upozoravaju da je pravosuđe napravilo nezapamćen presedan, jer će Rađa do podne sjediti na optuženičkoj klupi u zgradi u kojoj će po podne nadgledati radove na adaptaciji.

Optužnicu protiv Rađe je 28. septembra ove godine podiglo Okružno tužilaštvo u Doboju, a tri dana kasnije potvrdio je Osnovni sud u tom gradu. Osim Rađe, na optužnici se nalazi i Milan Milotić (42), predsjednik Udruženja radnika Više tehničke škole i Saobraćajnog fakulteta "Katedra" iz Doboja, koji se takođe tereti za nelegalnu gradnju.

Tužilaštvo tereti Rađu da je njegova firma 30. novembra prošle godine počela da gradi stambenu zgradu u ulici Cara Dušana u Doboju, iako investitor radova, Udruženje radnika VTŠ i SF "Katedra", čiji je predsjednik Milotić, nisu prethodno pribavili odobrenje za građenje od nadležnih organa.

"Milotić je odgovorna osoba u Udruženju koje je investitor gradnje, a Rađa odgovorna osoba u preduzeću koje izvodi radove bez odobrenja za građenje. Obojica su tako počinili krivično djelo po Zakonu o uređenju prostora", navodi se optužnici.

Iako je istraga protiv Rađe pokrenuta prije više mjeseci, to nije spriječilo nadležne u Okružnom sudu u Doboju da mu, paralelno sa podizanjem optužnice, dodijele i nadogradnju dva sprata zgrade tog suda.

Prema Zakonu o krivičnom postupku RS, odgovorni u preduzeću koje izvodi nelegalne radove mogu biti kažnjeni zatvorom do jedne godine, te zaštitna mjera zabrane vršenja djelatnosti od jedne do tri godine.

Sagovornik "Pressa RS", blizak dobojskom sudu, kaže da je Rađina firma izabrana na tenderu 1. septembra, iako je jedan od uslova tendera da onaj koji podnosi prijavu za tender mora da dostavi i potvrdu Osnovnog suda da nije pravosnažno osuđen u periodu od pet godina. Protiv Rađe, istina, u tom trenutku nije bila podignuta optužnica, ali je vođena intenzivna istraga.

"Tražena je i potvrda iz odjeljenja Osnovnog suda za prekršaje da ponuđač nije pravosnažnom odlukom proglašen krivim za ozbiljan profesionalni prekršaj u periodu od pet godina. Rađina firma je, međutim, odlukom dobojskog suda još ranije proglašena krivom zbog neisplaćenog duga prema preduzeću ‘Zavarivač’ iz Prijedora. Presudu je 15. januara prošle godine donio Osnovni sud u Doboju, a godinu kasnije, 26. marta ove godine, potvrdio i Okružni sud u Doboju. Tom presudom je potvrđena obaveza ŽGP-a da ‘Zavarivaču’ plati 23.592,50 maraka", kaže izvor lista.

Banjalučki advokat Jevto Janković kaže da s formalno-pravne strane nema nikakvih prepreka da Rađina firma dobije tender. Ipak, on dodaje da je skandalozno da zgradu rekonstruiše osoba koja istovremeno u istom zdanju sjedi na optuženičkoj klupi zbog nelegalne gradnje.

"To nipošto nisu smjeli da urade, jer time potiču sumnju da suđenje Rađi neće biti pravično. Kako će reagovati običan građanin kada čuje da osoba protiv koje se vodi krivični postupak zbog nelegalne gradnje izvodi radove na zgradi institucije u kojoj treba da mu se sudi. Ovako nešto se nikada ne bi desilo u pravnoj državi", ističe Janković.

Iz Okružnog suda u Doboju istakli su da ne mogu dati nikakve informacije o slučaju jer su predsjednik i njegov zamjenik na seminaru. U sudu su nam kazali da su samo njih dvojica ovlašćeni da daju odgovore na postavljena pitanja.

Izjavu nije dao ni Vojislav Rađa, koji je kako tvrde u ŽGP-u, odsutan i ne zna se kada će se vratiti.

(MONDO)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE