• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Džejms Džatras: Butmir bez rezultata

Butmir nema legalitet, legimititet i jednostavno nema izgleda za bilo kakve pozitivne rezultate smatra Džejms Džatras.

 Džejms Džatras: Butmir bez rezultata Izvor: MONDO

Džatras je jedan od vodećih spoljnopolitičkih analitičara.

"To je jednostavno još jedna varijanta vašingtonskog programa slabljenja i konačnog raspuštanja Republike Srpske. Taj program intenziviran je povratkom pristalica bivšeg predsjednika Bila Klintona u Stejt department", rekao je Džatras, predsjednik Savjeta za Kosovo i Metohiju SAD i bivši saradnik Senata SAD.

Prema njegovim riječima, Butmir ne može imati nikakav status bez učešća svih garanta Dejtona, a to podrazumijeva uključivanje Rusije u bilo kakve dogovore i razgovore o budućnosti BiH.

Džatras je rekao za sutrašnji "Fokus" da je potrebno promijeniti mišljenje da je Butmir proces, pojašnjavajući da je riječ o dva sastanka, sazvana na američku inicijativu.

"Proces podrazumijeva linearni pokret iz nekih startnih pozicija u ishode koji su kvalitativno drugačiji. S obzirom na to, Butmir nije proces. To je jednostavno druga varijanta istog, odnosno, vašingtonski program da oslabi i onda raspusti RS, s ciljem stvaranja muslimanske dominacije u unitarnoj državi u BiH", rekao je Džatras.

On je naglasio da je jedini fijasko u očima butmirskih dizajnera taj što im program da se oslobode RS do sada nije uspio.

"Opasnost za RS predstavlja pokušaj da oslabe integritet RS u svojim opcijama Dejtona. Na kraju krajeva, ekstremni zamjenik državnog sekretara Džems Štajnberg definisao je to tako da je cilj da se dođe do `kompromisa` i to između, na jednom kraju, statusa kvo i, na drugom kraju, unitarne države. Kompromis može da podrazumijeva samo korake ka unitarizmu, što znači muslimansku dominaciju u većinskoj nemuslimanskoj državi", ukazao je Džatras.

On kaže sa su ciljevi američke politike očigledni su svakome ko je prati od 1992. godine i izražava strahovanje da lideri RS mogu doći u iskušenje da povjeruju Vašingtonu da je promijenio priču i da razumnije postupa u ovom slučaju.

Džatras kaže da za BiH, vjerovatno, nema nade, ali postoji nada za RS.

"To je održiva i demokratski bazirana državna zajednica, dok `Republika Bosna i Hercegovina` nije nijedno od tih stvari. RS može biti sačuvana i mora biti sačuvana, ne zbog sigurnosti Srba, već zarad trajne postjugoslovenske arhitekture u jugoistočnoj Evropi. To je ono na što svi oni kojima je stalo do mira, stabilnosti i pravde u bivšoj Jugoslaviji treba da se fokusiraju", istakao je Džatras.

On pojašnjava da je antisrpstvo u srži administracije Baraka Obame, čak više nego što je to bilo u vrijeme Džordža Buša, zato što se mnogo kadrova Bila Klintona vratilo na vlast i zato što je to sada demokratska administracija. (Srna)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE