• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Plavšićeva u avionu za Beograd

Bivša predsjednica RS Biljana Plavšić puštena je švedskog zatvora i na putu je za Beograd, prenijeli su švedski mediji.

 Plavšićeva u avionu za Beograd Izvor: MONDO

Plavšićeva je oslobodjena prije podne iz švedskog zatvora i ukrcala se u avion koji bi iz Stokholma uskoro trebalo da poleti za Beograd, objavio je švedski list Dagens Niheter na Internet sajtu.

Biljana Plavšić je, prema navodima lista, dovezena u pratnji policijskih vozila na aerodromsku pistu i ukrcala se u avion tipa "cesna".

“ Portal sarajevo_x. com prenio je da je Plavšićeva otputovala za Beograd “cesnom” Vlade RS u pratnji Milorada Dodika.

Kako piše švedski list, Biljana Plavšić trebalo bi da doputuje na beogradski aerodrom u 14.45.

Plavšićeva je odslužila dvije trećine 11-ogodišnje kazne na koliko je osuđena pred Haškim tribunalom za zločine nad nesrbima tokom rata u BiH

Švedska vlada donijela takvu odluku  prošlog četvrtka nakon što je Haški tribunal sredinom septembra odobrio prijevremeno puštanje na slobodu bivše predsjednice RS.

U obrazloženju odluke, predsjednik Tribunala Patrik Robinson je naznačio da je Biljana Plavšić "kako izgleda, pružila dokaze značajne rehabilitacije" tokom boravka u zatvoru, a uzeto je u obzir i to što je priznanjem krivice za progon Muslimana i Hrvata u BiH još 2002. godine "prihvatila odgovornost u ranoj fazi postupka".

"Blic" piše da od trenutka kada avion Plavšićeve bude sletio na beogradski aerodrom “Nikola Tesla”, ona će imati zaštitu MUP Srbije.

Kako su za ovaj list rekli u vrhu MUP, policija će obezbjeđivati Plavšićevu sve do konačne procjene njene bezbjednosti, koju ovoga trenutka obavljaju domaće tajne službe.

Pripadnici MUP- a biće raspoređeni na mjesto prebivališta bivše predsjednice RS.

Rodbina Plavšićeve još jednom je potvrdila da bivša predsjednica Republike Srpske ima državljanstvo Republike Srbije i da će živjeti u svom stanu na Vračaru.

Svetozar Mihajlović, predsjednik Odbora za oslobađanje Plavšićeve, tvrdi da je Plavšićeva još prije sedam dana prebačena 200 kilometara od zatvora u Hisenbergu u tranzitni dio Centralnog zatvora u Stokholmu.

Bivša predsjednica RS priznala je u oktobru 2002. krivicu za progon Muslimana i Hrvata u 37 opština u BiH 1992. Tribunal je Biljanu Plavšić u februaru 2003. osudio na 11 godina zatvora.

Biljana Plavšić se dobrovoljno predala sudu u Hagu odmah pošto je optužena u januaru 2001.

"Nosila krst naroda"

“Biljana Plavšić nosila je krst svog naroda i uvijek su joj u prvom planu bile RS, njeno dejtonsko priznanje i borba protiv korupcije”, rekao je Svetozar Mihajlović, predsjednik Odbora za oslobađanje Plavšićeve.

Mihajlović je za Radio-televiziju RS izjavio da će vrijeme i istorija pokazati da je Plavšićeva bila jedna od velikih i značajnih ličnosti srpskog naroda.

Nekadašnji član Predsjedništva BiH Živko Radišić smatra da se Plavšićeva žrtvovala za Srpsku i istakao da je ona svojom predajom Haškom tribunalu preuzela odgovornost i za ono za šta nije bila kriva.

"Plavšićeva je vjerovala u istinu, pravdu i pomirenje na ovim prostorima", rekao je Radišić, koji je i bivši predsjednik Socijalističke partije.

Podsjetio je da je u razgovorima sa predstavnicima međunarodne zajednice vjerovala njihovim dobrim namjerama, ali su u to vrijeme, kako je rekao, "svi, nažalost, bili naivni i obmanuti."

Advokat Krstan Simić rekao je da je Plavšićeva dala ogroman doprinos u očuvanju Dejtonskog sporazuma i RS.

"Njen veliki iskorak je priznanje krivice u Haškom tribunalu, sa ciljem da se stabilizuje i demokratizuje situacija u regionu", rekao je Simić.

(MONDO)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE